Podstawą tego dania jest przepis na marokańskie tajine, niestety nie posiadam specjalnego naczynia do tajine, toteż zmieniłam ten przepis na zwyczajną zapiekankę. Źródło - "Kuchnia śródziemnomorska".
Moja trzecia propozycja do akcji "Kuchnia świąteczna i noworoczna" . Tym razem na słono - śledzie to kolejna rzecz , której nie może zabraknąć na świątecznym stole . Sposobów ich przyrządzania jest mnóstwo , każdy ma swoją ulubioną recepturę .
Piąty wpis to ... śledzie , bo dawno ich nie było ;))) Zrobiłam eksperymentalnie śledzika według przepisu podanego przez Yfcię w Galerii Potraw . Jeżeli lubicie pikantno-słodkie smaki , to ta potrawa jest właśnie dla Was .
Przebraną fasolę wrzucić do gara, zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia, gdy fasola podwoi swoją objętość, przelać wodą i ugotować. Dodać 3 listki laurowe.
Ktoś kiedyś powiedział, że najlepsze są proste sałatki. Zgadzam się w 100% z tym stwierdzeniem. Dzisiaj proponuje Wam sałatke z buraków i czerwonej fasolki, doskonale smakuje sama lub jako dodatek do wędliny. Przepis znalazłam w książce "173 specjały siostry Anastazji".
Nie robię za bardzo żadnych przetworów na zimę, gdyż nie mam gdzie ich składować. Marzy mi się jednak duża spiżarnia, gdzie w równych rzędach stały by obok siebie różnego rodzaju dżemy, konfitury, soki, warzywa czy grzyby. Wszystko przygotowane własnoręcznie, bez sklepowej chemii...Może kiedyś się to uda :)