Pomidorowe śledzie z gorczycą

Pomidorowe śledzie z gorczycą

Zdjęcie - Pomidorowe śledzie z gorczycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Moja trzecia propozycja do akcji "Kuchnia świąteczna i noworoczna" . Tym razem na słono - śledzie to kolejna rzecz , której nie może zabraknąć na świątecznym stole . Sposobów ich przyrządzania jest mnóstwo , każdy ma swoją ulubioną recepturę . Poniższy przepis znalazłam parę lat temu w "Poradniku Domowym".

Zdjęcie - Pomidorowe śledzie z gorczycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 500 g filetów śledziowych [ wymoczonych i osuszonych ]
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu 6%
  • 300 g cebuli
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 15 g ziarenek gorczycy

Cebulkę obrać i pokroić w półplasterki . W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną cebulę , dodać cukier i chwilę smażyć , mieszając . Wlać ocet , dodać liść laurowy , ziele angielskie i przecier pomidorowy , wymieszać i dusić kilkanaście minut na małym ogniu . Zdjąć z ognia , dodać gorczycę , wymieszać i ostudzić .

Wymoczone i osuszone filety śledziowe pokroić na kawałki . W słoiku układać na przemian : warstwę śledzi i warstwę sosu - do wyczerpania składników . Zamknąć słoik i wstawić do lodówki na 2-3 dni . W lodówce tak przyrządzone śledzie mogą stać przez ok.2 tygodnie [ rzadko kiedy udaje się im tak długo uchować ;-) ] .

Kategorie przepisów