Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)
Pieczarki faszerowane to jedna z takich potraw, których używam do "oczyszczania" lodówki z zalegających produktów, bo wykonując farsz, można puścić wodze fantazji i skomponować dowolny zestaw. Mój dzisiejszy był i tak w miarę przeciętny.
Przed pieczeniem mięso odsączyć z marynaty. Karkówkę nakładać na rozgrzaną patelnię teflonową lub grilla. Grillować z dwóch stron, pod koniec dodać odrobinę marynaty.
Nie jestem wielką fanką żeberek, na codzień raczej ich nie jadam, ale raz na jakiś czas przyrządzam je na grillu. Wiem jednak, że wiele osób przepada za żeberkami, więc ten przepis z pewnością się im spodoba. W ten sposób można także przygotować żeberka do upieczenia w piekarniku.
Przepis na te pyszne pieczone żeberka znalazłam na forum cincin. Podała go askahi , która słusznie nazwała go "żeberkowym mistrzostwem świata" :) Zaplanowałam sobotnie grillowanie , niestety pogoda pokrzyżowała nam plany i żeberka zamiast na grilla musiały powędrować do piekarnika.
Mięso umyć, delikatnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem. Grillować na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebule obrać, pokroić w plastry, wrzucić do mięsa. Piec aż cebula nabierze złotego koloru.
Klasyczny sernik pełen sera - takiego sernika nie mogło zabraknąć na moim świątecznym stole. Sernik powstał z połączenia dwóch przepisów od Dorotuś - na sernik krakowski i wiedeński. Dodatkowo oblałam go polewą czekoladową i był przepyszny. Bardzo wszystkim smakował. Miałam tylko problem z nazwą dla niego hi hi ;) No i ze zdjęciami, które robiłam przy sztucznym świetle. Niestety pogoda nie sprzyjała robieniu zdjęć, padał deszcz, więc o wyjściu nie było mowy.
Koniec półrocza to gorący okres w szkołach więc przewidywałam, że dzisiaj po radzie wrócę z pracy późno, dodatkowo umęczona jazdą po śliskiej drodze i nie będzie mi się chciało gotować. Dlatego rano wyjęłam karkówkę z lodówki, aby po powrocie obiad zajął mi nie więcej niż 15-20 minut. Właśnie tyle czasu potrzeba na przygotowanie pysznej i rozgrzewającej karkówki z grilla z warzywami.