Grillowana karkówka z papryką i cebulą

Grillowana karkówka z papryką i  cebulą

Koniec półrocza to gorący okres w szkołach więc przewidywałam, że dzisiaj po radzie  wrócę z pracy późno, dodatkowo umęczona jazdą po śliskiej drodze i nie będzie mi się chciało gotować. Dlatego rano wyjęłam karkówkę z lodówki, aby po powrocie obiad zajął mi nie więcej niż 15-20 minut. Właśnie  tyle czasu potrzeba na przygotowanie pysznej i rozgrzewającej karkówki z grilla z warzywami. Taka opcja bardzo mi dzisiaj odpowiadała, tym bardziej, że wreszcie miałam okazję wypróbować patelnie grillową, która dostałam niedawno za udział w akcji Gotujemy po polsku. Patelnia spisała się  świetnie i na chwilę zapomniałam o tym, że jutro rano znowu  będę musiała odpalić samochód. Ale pocieszam się tym, że już niedługo ferie, jeszcze tylko ...3 tygodnie:)

Zdjęcie - Grillowana karkówka z papryką i  cebulą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 70 dag schabu karkowego
  • 3 duże cebule
  • 3 czerwone papryki
  • pęczek mięty
  • olej z pestek winogron
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego

Mięso pokroić na cienkie plastry i delikatnie rozbić. Cebulę obrać i pokroić. Papryki oczyścić z gniazd i pokroić w cienkie plasterki. Miętę opłukać, osuszyć i rozdrobnić. Wymieszać olej z sosem sojowym, dodać sól i pieprz, włożyć mięso. Można wstawić do lodówki na godzinę jeśli mamy czas ja jednak tylko obtoczyłam mięso w marynacie. Smażyć  na rozgrzanej patelni kilka minut, następnie zdjąć mięso i na tej samej patelni usmażyć warzywa. Pod koniec dodać miętę. Można podawać z ziemniakami lub tak jak ja, z kuskusem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów