Złociste żeberka z grilla
Nie jestem wielką fanką żeberek, na codzień raczej ich nie jadam, ale raz na jakiś czas przyrządzam je na grillu. Wiem jednak, że wiele osób przepada za żeberkami, więc ten przepis z pewnością się im spodoba. W ten sposób można także przygotować żeberka do upieczenia w piekarniku.
Składniki:
1 kg żeberek
słoiczek pikantnej musztardy
50-70 ml płynnego miodu
6 łyżek jasnego sosu sojowego
100 ml oliwy
1 papryczka chilli, drobno posiekana
Żeberka pokrój na kawałki. Najlepiej jest wybierać młode żeberka, które poznasz po tym, że kostki są cienkie. Jeżeli kostki są grube, to istnieje możliwość, że mięso będzie potrzebowało dużo czasu na upieczenie się do miękkości.
Jeżeli zależy Ci na szybkim przyrządzeniu i podaniu tej potrawy, możesz krótko obgotować żeberka przez zamarynowaniem - wrzuć je do wrzątku i gotuj przez około 10 minut.
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj, tak, aby powstała emulsja. Włóż mięso do marynaty i odstaw najlepiej na całą noc, a co najmniej na kilka godzin.
Przed pieczeniem oczyść żeberka z marynaty - zawiera ona miód, który mógłby zbyt szybko się skarmelizować. Piecz mięso nad dobrze rozgrzanym grillem około 45 minut do godziny. Na 15 minut przed przewidywanym końcem pieczenia, dokładnie posmaruj żeberka marynatą i pozwól jej ładnie się zazłocić.
Piekąc te żeberka w piekarniku, nakryj je folią aluminiową lub pokrywką, którą usuń pod koniec pieczenia.