Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

Roladki z łososia wędzonego z kawiorem
1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Krewetki w sosie pomidorowym z fetą

Krewetki w sosie pomidorowym z…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kapuśniaki
1

Kapuśniaki

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kanapka z pastrami i serem

Kanapka z pastrami i serem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Serduszka z suszonymi pomidorami

Serduszka z suszonymi pomidora…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rolada serowa

Rolada serowa

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z awokado i tuńczyka - idealna na kanapki

Sałatka z awokado i tuńczyka -…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Śledzie po skandynawsku
3

Śledzie po skandynawsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tydzień ze Skanią #2: Śledzie z gorczycą ze Skanii
1

Tydzień ze Skanią #2: Śledzie…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tuńczyk z oliwkami

Tuńczyk z oliwkami

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Masło z makreli wędzonej
3

Masło z makreli wędzonej

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym
1

Dorsz w sosie chrzanowo - orze…

Beti Beti
kruche babeczki