Ciasto jest delikatne, a jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa karmelu... Niebo w gębie, mówię Wam!
Fasolkę obieramy ,przebieramy myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Bakłażana kroimy w cienkie plastry solimy zostawiamy n a ok 10 min . Myjemy suszymy i grillujemy . W taki plasterek zawijamy fasolkę . Polewamy sosem ziołowym...
Śledzia odcedzamy z zalewy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Sałatę myjemy rwiemy na kawałki i układamy na półmisku . Na sałatę układamy śledzia. Cebule siekamy i posypujemy nią śledzika. Mieszamy śmietanę z jogurtem solimy do smaku. Polewamy sokiem .Dodajemy kiełki i doprawiamy pieprzem.
Do garnka wodą wkładamy pokrojona marchewkę, startą pietruszkę i obraną pokrojoną na pół fasolkę szparagową. Lekko solimy i gotujemy aż fasolka będzie pół miękka. Dolewamy bulion warzywny -zagotowujemy ...
Śledzika marynowanego obieramy z skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę zielona myjemy i kroimy w kawałki. Cukinie młodą myjemy i kroimy w kosteczkę . Mieszamy dużą łyżką warzywa z śledziami.
Ryż zalewamy mlekiem mleka 2 razy tyle co ryżu . Gotujemy z dodatkiem cukru do smaku . Następnie odstawiamy pod przykryciem aż ryz wypije resztę mleka. Zostawiamy do przestudzenia. Z zimnego ryżu formujemy kulki . Posypujemy je cynamonem . Podajemy z tartym jabłuszkiem .
Porzeczki myjemy i obieramy. Pojedyncze kulki dajemy do miksera i miksujemy z cukrem. Dodajemy mleko i miksujemy na dużych obrotach. Powstanie duża piana. Następnie dodajemy zsiadłe mleko i jogurt . Miksujemy jeszcze raz. Podajemy schłodzone.
Cebulę czerwoną kroimy w kosteczkę dodajemy do śledzia. Pomidora kroimy w kostkę . Mieszamy solimy i doprawiamy pieprzem. Układamy na półmisku. Polewamy jogurtem. Posypujemy kiełkami i solimy lekko do smaku.
Bakłażana myjemy kroimy w plastry solimy i odstawiamy na ok 10 min . Następnie płuczemy osuszamy i grillujemy . Sałatę myjemy rwiemy i układamy na półmisku dodajemy plasterki bakłażana . Śliwkę myjemy kroimy w kawałki dodajemy do sałatki...
Bakłażana myjemy i kroimy w plasterki następnie solimy. Po ok 10 min płuczemy plastry bakłażana myjemy z soli ,osuszamy i grillujemy. Twaróg dusimy widelcem, solimy dodajemy śmietanę i mieszamy. Twarożek chłodzimy. Zimny nakładamy na ciepłego bakłażana, posypujemy kiełkami rzodkiewki i ozdabiamy koperkiem
Melona wydrążyć w kuleczki. Ogórka pozbawić pestek i pokroić w kostkę, dodać przekrojone na pół pomidorki oraz całe kuleczki mozzarelli. Wymieszać z porwaną sałatą, na koniec dodać cząstki pomarańczy pozbawione błonek. Całość wymieszać delikatnie z listkami bazylii i przed podaniem polać dressingiem
Sałatę myjemy rwiemy na kawałki. Układamy na półmisku. Pomidora kroimy w ćwiartki dodajemy do sałatki . Oliwki odcedzamy kroimy. Dodajemy kiełki. Olej mieszamy z sosem słodkim chilli i polewamy nim sałatkę .Podajemy
Do garnka z wodą wkładamy kilka kulek pieprzu i ok 2 kulki jałowca. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki Pietruszkę ,seler i por zostawiamy w całości dajemy do zupy...