Muffiny jabłkowo-cynamonowe z żurawiną
Proste, smaczne i bardzo dobrze przyprawione cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową.
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
szczypta soli
2 jajka
200 g śmietany 12% albo kwaśnego jogurtu
80 g cukru
ok 50 g oleju
1/2 - 2/3 szklanki suszonych żurawin
2 małe jabłka - bez gniazd nasiennych, skórki i pokrojone na małe kawałki
płatki migdałów do posypania muffinów
W dużej misce wymieszałam: mąkę, proszek, sodę, przyprawy, sól.
W innej dużej misce utarłam na gładką masę: cukier, jajka, śmietanę i olej.
Suche składniki wsypałam do mokrych i wymieszałam - dodałam żurawinę i jabłka. Całość dokładnie ale delikatnie wymieszałam i przełożyłam do foremek do muffinów. Muffiny posypałam płatkami migdałów. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut.
Szybkie i smaczne.