moje pierwsze

  • Chleb wiejski
    18

    Chleb wiejski

    Miałam piec ten chlebek w automacie do chleba , ale niestety maszyna mi się zbuntowała i po załadowaniu formy z gotowymi do pieczenia składnikami zwyczajnie zastrajkowała ! Tym samym byłam zmuszona przełożyć cały nabój do miski i zagnieść ciasto ręcznie , a następnie upiec chleb tradycyjnie - w piekarniku . Nie było to takie złe , bo chleb wyszedł pyszny . Puszysty , z cienką , chrupiącą skórką i w kształcie chlebowym , a nie prostokątnej formy do chleba ;) I bez dziur po mieszadłach ;)))
  • Chleb najprostszy Jswm
    6

    Chleb najprostszy Jswm

    Ostatnio jeden z najbardziej popularnych chlebków w Galerii Potraw i nie tylko tam . Przepis jest bardzo prosty - nie trzeba długo wyrabiać , wystarczy odrobina drożdży i trochę cierpliwości , bo długo rośnie . Ale opłaca się go zrobić , bo jest bardzo smaczny . W GP przepis zamieściła jswm , a super instrukcję ze zdjęciami wyprodukowała dziuunia . A potem to już poooszło ! Wszyscy pieką prosty chlebek :)
  • Chleb najprostszy
    13

    Chleb najprostszy

    To pierwszy chleb jaki upiekłam. Skusiłam się na niego pod wpływem bloga Abbry :). Nie sądziłam, że mi wyjdzie, a jednak! :) Chlebek był pyszny, chrupiący, cudownie pachnący. Przypomniałam sobie jak w dzieciństwie razem z bratem podglądaliśmy pieczenie chleba w prawdziwej piekarni.
  • Chleb na zakwasie
    4

    Chleb na zakwasie

    Przepis, od którego można zacząć przygodę z zakwasem. Bardzo prosty - wystarczy zmiksować składniki, przełożyć ciasto do formy - i czekać, aż wyrośnie. Potem pozostaje tylko pieczenie :)
  • Chleb na zakwasie
    1

    Chleb na zakwasie

    Taki domowy, pachnący chleb z chrupiącą skórką nie umywa się do tego sklepowego, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo znaleźć dobry chleb na zakwasie. My najczęściej robimy chleb pszenno – żytni biały. Oddajemy Wam w ręce przepis, z którego ostatnio pieczemy
  • Domowa musztarda
    5

    Domowa musztarda

    Musztarda - najpopularniejsza przyprawa. Czy to na kanapce, czy jako dodatek do mięsa musztarda jest niezastąpiona. Osoby dbające o linię wiedzą doskonale, że to najmniej kaloryczny sos na zimno, super dodatek poprawiający smak niemal każdego dania. Czy wiesz co kryje się w słoiczku z musztardą? Musztarda to przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej.
  • Zakwas żytni do chleba i na żur
    3

    Zakwas żytni do chleba i na żur

    Do wykonania zakwasu zwykle używam mąki żytniej typu 720. Robiłam z mąki razowej typu 2000 ale według mnie jest trudniej a sam proces dłuższy. Mieszamy zawsze drewnianą łyżką. Jest wiele informacji o tym, że zakwas nie może mieć kontaktu z metalem.