Najłatwiejszy chleb na zakwasie
Przepis, od którego można zacząć przygodę z zakwasem. Bardzo prosty - wystarczy zmiksować składniki, przełożyć ciasto do formy - i czekać, aż wyrośnie. Potem pozostaje tylko pieczenie :)
Chleb jest bardzo smaczny, ciężki, wilgotny. Dodałabym tylko minimalnie więcej soli - wtedy będzie idealny :)
przepis dostałam od koleżanki ( dzięki Dorotko ! )
szklanka = 250 ml
Składniki (na bochenek o wadze ok. 900 g) :
- 3 szklanki mąki [u mnie 2 szkl. pszennej typ 650 + 1 szkl. żytniej razowej typ 2000]
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 150 g aktywnego zakwasu [dzień przed pieczeniem dokarmiłam go 2 razy - rano i wieczorem]
- dowolne ziarna - dałam 2 łyżki dyni, 2 łyżki słonecznika i 1 łyżkę siemienia lnianego
Wszystkie składniki oprócz ziaren włożyć do miski, zmiksować mikserem (końcówki haki) do uzyskania jednolitej masy. Dodać ziarna, wymieszać.
Formę keksową o wymiarach 25x12 cm posmarować masłem i obsypać otrębami. Wlać ciasto chlebowe, przykryć formę folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.8-9 godzin (ciasto powinno wyrosnąć prawie do brzegów formy - u mnie wystarczyło 7 godzin).
Wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika (drugi poziom od dołu) i nastawić temperaturę 190°C. Piec przez ok.60-70 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posmarować wierzch chleba wodą wymieszaną z olejem.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce.