Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie. Wymaga on nieco czasu, najpierw na nastawienie zakwasu (przepis na zakwas tutaj), a później na wyrastanie ciasta, ale warto trochę poczekać. Taki domowy, pachnący chleb z chrupiącą skórką nie umywa się do tego sklepowego, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo znaleźć dobry chleb na zakwasie. My najczęściej robimy chleb pszenno – żytni biały. Oddajemy Wam w ręce przepis, z którego ostatnio pieczemy

Zdjęcie - Chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki żytniej typ 650
  • 300 g zakwasu żytniego – z tego przepisu
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g ciepłej wody

Mąki wymieszaj z wodą, solą i zakwasem. Za pomocą robota (użyj haka) lub ręcznie wyrób gładkie, gęste ciasto. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, nie podsypuj zbyt dużą ilością mąki, jedynie tyle, aby nie przyklejało się do stolnicy. Wyrobione ciasto nie powinno się za bardzo lepić do rąk. Gdyby jednak było nadal zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, tyle, aby uzyskać zwarte i gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostaw do wyrośnięcia w misce posmarowanej lekko olejem i przykrytej folią spożywczą na 2 h do wyrośnięcia.

Po tym czasie, delikatnie wyjmij ciasto na posypany lekko mąką blat, spłaszcz je, usuwając w ten sposób pęcherzyki powietrza, złóż w kopertę, uformuj w kulę i przełóż do miski wyłożonej ściereczką i obsypaną mąką, przykryj czystą ściereczką i zostaw na 6 h w ciepłym miejscu.

Po upływie 6 h, przełóż chleb na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj wierzch wodą, zrób znak krzyża i piecz 25 min. w piekarniku nagrzanym do 240 stopni (grzanie góra dół) Po upieczeniu znów posmaruj wierzch wodą i zostaw chleb na kratce, aby ostygł.

Zdjęcie - Chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów