Chleb żytni

Zdjęcie - Chleb żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

O tym, że chleb żytni jest zdrowszy od białego pszennego pieczywa wie chyba każdy. Nie wiem jednak, czy wszyscy są świadomi tego, że oprócz właściwości zdrowotnych, chleb żytni uważany jest także za sprzymierzeńca odchudzania. Naukowcy (zapewne amerykańscy) udowodnili, że wynika to z faktu, że jego struktura sprawia iż po jego konsumpcji występuje poczucie „napełnienia”. Dzięki temu między np. śniadaniem, a obiadem nie trzeba podjadać. Nie będę tego zdania podważać, chociaż sądzę, że nie zadziała w ten sposób chleb żytni na prawdziwych łakomczuchów.

Prawda jest taka, że oprócz tego, że chleb żytni jest zdrowy, to przede wszystkim jest smaczny :)

Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie. Zapraszamy do śledzenia na bieżąco wpisów :)

Chleb żytni

  • 450 g mąki żytniej (typ 720)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka miodu (np. spadziowego)
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki soli gruboziarnistej
  1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól. Wlewamy oliwę i dwie łyżeczki miodu. Wodę gotujemy, aby jej temperatura wynosiła ok. 35-40 stopni (ma być letnia). Składniki na chleb miksujemy, powoli wlewając letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut.
  2. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Po podwojeniu objętości wyciągamy ciasto z miski, będzie ono lepiące, dlatego podsypujemy dłonie mąką. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Dłonie zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch ciasta chlebowego, posypujemy solą gruboziarnistą lekko ją dociskając.
  3. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Po godzinie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 30 minut. Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyjmujemy chleb. Studzimy.

Przepisy z tych kategorii

Ziarnisty chleb razowy na zakwasie
2

Ziarnisty chleb razowy na zakw…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Korzenny chleb razowy
3

Korzenny chleb razowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Baci di ricotta (Minipączusie z ricotty)

Baci di ricotta (Minipączusie…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Czekoladowe ciasteczka na maślance
1

Czekoladowe ciasteczka na maśl…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Old-fashioned doughnuts - amerykańskie pączki na maślance
2

Old-fashioned doughnuts - amer…

food² food²
Food Square

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Pieczone pączki z kokosem (wegańskie)
1

Pieczone pączki z kokosem (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pączki mini – z serka waniliowego
1

Pączki mini – z serka waniliow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga
2

Giant Donut Cake - wielki pącz…

food² food²
Food Square

Babeczki z jabłkiem, cukinią i orzechami włoskimi
2

Babeczki z jabłkiem, cukinią i…

figmara figmara
figowe smaki

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka

Chleb orkiszowy z kuskusem z g…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Mini pączki z ricottą
1

Mini pączki z ricottą

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty