Ribollita to zupa charakterystyczna dla rejonu Toskanii. Choć jej nazwa budzi skojarzenia z rybą, jest to zupa w stu procentach warzywna ;) I choć poszczególne przepisy różnią się niektórymi składnikami, to jednak podstawa pozostaje ta sama: szatkowana kapusta cavolo nero, fasola cannellini, pomidory i pokrojony w kostkę czerstwy chleb.
Wprawdzie cukinia i papryka nie są w naszych warunkach klimatycznych zbyt zimowymi warzywami, ale są to moje ulubione warzywa i nie chciałam z nich zrezygnować .
Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo, proste potrawy są najsmaczniejsze. Ubodzy mieszkańcy Toskanii, aby nie marnować czerstwego chleba i resztek warzyw dusili je na oliwie, a następnie gotowali.
Minestrone czyli zupa jarzynowa, ale u mnie wersja wzbogacona o chorizo. Pikantna kiełbasa z Hiszpanii wystąpiła u mnie już nie raz i zawsze świetnie smakuje. Wzbogaca każde danie.