Ribollita - toskańska zupa z fasoli

Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo, proste potrawy są najsmaczniejsze. Ubodzy mieszkańcy Toskanii, aby nie marnować czerstwego chleba i resztek warzyw dusili je na oliwie, a następnie gotowali. Stąd też nazwa zupy - słowo ribollita oznacza ugotowana ponownie.
Ribollita - toskańska zupa z fasoli, to typowe danie zimowe, aby nabrała swojego charakterystycznego smaku, powinna zostać przemrożona, tak jak polski bigos. Wiosną i jesienią, kiedy nie ma już przymrozków gotuję większe porcie toskańskiej zupy fasolowej i zamrażam. Przydaje się bardzo, kiedy z wizytą wpadną niespodziewani goście.
W skład ribollity obowiązkowo wchodzą biała fasola, czarna kapustą (którą z powodzeniem możemy zastąpić kapustą włoską, jarmużem albo mieszaniną kapusty włoskiej i białej), pomidory i czerstwy chleb. Pozostałe składniki to już bardziej kwestia, tego co nam zalega w lodówce. Podany niżej przepis dotyczy naszej ostatniej wersji toskańskiej zupy z fasoli, ale... ribollita za każdym razem jest inna i w tym m.in. tkwi jej urok.
Świetny przepis na toskańską zupę z fasoli (i to z trzech gatunków fasoli) znalazłam niedawno na stronie dystrybutora wolnowarów Crock-pot.pl - zamierzam ją niebawem wypróbować.
Wam też serdecznie polecam

Zdjęcie - Ribollita - toskańska zupa z fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ribollita - toskańska zupa z fasoli - składniki
  • 1 puszka (400 g) fasoli cannellini - odsączona i opłukana (fasolę cannellini bez problemu można kupić w większości sklepów, produkują ją m.in. Pudliszki i Bonduelle)
  • 1 puszka czerwonej fasoli - odsączona i opłukana
  • 2 puszki pomidorów bez skóry lub około 700 g świeżych, mięsistych pomidorów (np. malinowe lub bawole serce)
  • 1 mała puszka (około 70g) przecieru pomidorowego
  • 2 średnie wielkości marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu
  • kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano
  • świeże lub suszone zioła - rozmaryn albo tymianek
  • sól, pieprz i szczypta chili do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia
Ribollita - toskańska zupa z fasoli - przygotowanie tradycyjne Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa. Smażymy około 5-8 minut, po czym dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, bulion i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy porwane na małe kawałki lub dość grubo pokrojone liście włoskiej kapusty albo jarmużu i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby możemy podlać bulionem lub wodą, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
Toskańską zupę z fasoli podajemy ze zrumienionymi na oliwie kromkami ciabatty lub bagietki, które wkładamy do miseczek z zupą. Dodatkowo możemy posypać każdą porcję startym na tarce parmezanem lub innym twardym serem

Ribollita - toskańska zupa z fasoli z wolnowaru Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy. Na dużej patelni z grubym dnem lub w misie wolnowaru (jeśli korzystacie z naczyń z powłoką DuraCeramic) rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią warzywa i smażymy około 5-8 minut Liście kapusty włoskiej lub jarmużu rozrywamy na małe kawałki lub dość grubo szatkujemy. Pomidory kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki z wyjątkiem pieczywa umieszczamy w misie wolnowaru i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami.
Czas wolnowarzenia
Opcja low - 6-7 godzin
Opcja high - 5-6 godzin Toskańską zupę z fasoli podajemy ze zrumienionymi na oliwie kromkami ciabatty lub bagietki, które wkładamy do miseczek z zupą. Dodatkowo możemy posypać każdą porcję startym na tarce parmezanem lub innym twardym serem

Zdjęcie - Ribollita - toskańska zupa z fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ribollita - toskańska zupa z fasoli najlepiej smakuje przemrożona i podgrzana następnego dnia.

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti carbonara
2

Spaghetti carbonara

Patrycja Patrycja
Simply Food

Fit sałatka z kurczakiem
1

Fit sałatka z kurczakiem

Beti Beti
kruche babeczki

Pizza

Pizza

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciabatta na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta na zakwasie z oliwkam…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę
1

Klasyczna focaccia lub ciasto…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Carbonara - prosta i szybka w przygotowaniu
2

Carbonara - prosta i szybka w…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Przepisy z tych kategorii

Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem

Buraczane gnocchi z szynką par…

food² food²
Food Square

Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim
1

Pot pie z grzybami, gulasz grz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Proste ciasteczka ze śliwkami
1

Proste ciasteczka ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Płatki żytnie z brzoskwiniami
1

Płatki żytnie z brzoskwiniami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa chrzanowa
1

Zupa chrzanowa

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo
2

Chleb dyniowy – prosty przepis…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy