Polędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni;-). Wariacji z ich udziałem jest całe mnóstwo. Ja proponuję je w sosie z suszonych pomidorów. Nadają się zarówno na obiad rodzinny jak i kolację ze znajomymi. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, ale obronią się również z pieczywem.
Jeden z najprostszych przepisów na szybki obiad jaki znam. Pięć minut przygotowań i do piekarnika. Do tego idealnie pasują pieczone ziemniaki z tymiankiem i ulubiona surówka.
Dzisiaj bardzo popularne szwedzkie danie obiadowe – pyttipanna, czyli dosłownie „drobne kawałeczki na patelni”. Podstawowe ziemniaki to mięso (pieczony schab, wołowina, kiełbasa i inne), ziemniaki i cebula. Można dodawać warzywa korzeniowe takie jak pietruszka, seler i marchew czy inne takie jak kalarepa czy rzepa. Muszą być jednak pokrojone w drobną kostkę.
Pyttipanna to codzienna szwedzka potrawa, która pozwala zagospodarować resztki mięsa, wędlin i warzyw i wyczarować z coś bardzo smakowitego :) Potrawa ta jest bardzo popularna, a odniesienia do niej można znaleźć także w szwedzkiej literaturze, choćby w kryminalnej powieści „Ofiara losu” Camilli Lackberg: