Polędwiczki wieprzowe w pistacjach z sosem wiśniowym i sałatką z bobu

Polędwiczki wieprzowe w pistacjach z sosem wiśniowym i sałatką z bobu

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w pistacjach z sosem wiśniowym i sałatką z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mam zaszczyt poinformować, iż poniższy przepis zajął I miejsce w konkursie "Gwarancja jakości QAFP" (http://www.qafp.pl/dobrywybor/strona,wyniki-ii-edycji-konkursu-przeslij-przepis.html)

Program pt. „Gwarancja jakości QAFP” to kampania realizowana przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), obejmująca działania o charakterze informacyjnym, dotyczące wędlin i kulinarnego mięsa wieprzowego wyprodukowanych w oparciu o zasady Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Food Products). System QAFP, funkcjonuje od roku 2009, jako uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowy system jakości żywności i sukcesywnie rozwija się, zarówno pod kątem liczby certyfikowanych uczestników, jak i asortymentu objętego znakiem QAFP. Celem głównym kampanii pt. „Gwarancja jakości QAFP” jest poinformowanie o walorach wysokojakościowego kulinarnego mięsa wieprzowego i wędlin sygnowanych znakiem QAFP.

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w pistacjach z sosem wiśniowym i sałatką z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 45 min
2 polędwiczki wieprzowe
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
duża szczypta gruboziarnistej soli morskiej
starta skórka z 1 pomarańczy
olej rzepakowy do smażenia
miód
200 g pistacji (przed obraniem)


Sos wiśniowy
500 g wiśni
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
1 suszona papryczka chilli
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Sałatka z bobu
500 g młodego bobu
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól
100 g startego parmezanu
100 g okruchów chleba
1 ząbek czosnku


Przygotowanie:
1. Z polędwiczek odcinamy tzw ogon, czyli węższą część, zachowujemy ją do innej potrawy, na gulaszu, mając równej długości i grubości kawałki mięsa pozbywamy je wszystkich błon, osuszamy ręcznikiem papierowym
2. W moździerzu ucieramy przyprawy, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, gotową mieszanką nacieramy mięso, odkładamy na czas przygotowania sosu i sałatki lub na dłużej
3. Sos wiśniowy - wiśnie drylujemy, staramy się zachować przy tej czynności jak najwięcej soku, przekładamy je do garnka, stawiamy na średni gaz, dodajemy ocet balsamiczny, miód, cukier, utartą w moździerzu papryczkę chilli oraz cynamon, całość zagotowujemy, zmniejszamy ognień i gotujemy ok 10 minut, wiśnie powinny się rozpaść i oddać jak najwięcej aromatu do sosu, następnie sos przecedzamy przez gęste sito, dociskając miąższ łyżką, (miąższ można wykorzystać do deseru lub wiejskiego serka)
4. W odrobinie ok. 2 łyżki, zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy ją do klarownego sosu wiśniowego, mieszamy energicznie, chwilę gotujemy żeby zniwelować mączysty posmak, odstawiamy od źródła ciepła
5. Bób - gotujemy w osolonym wrzątku ok 10 minut, powinien być al dente, odcedzamy, natychmiast hartujemy w wodzie z lodem, obieramy, okraszamy sokiem z cytryny, odrobiną oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem
6. Miąższ chleba rozdrabniamy blenderem na okruchy, na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy okruchy i starty na tarce ząbek czosnku, mieszając podsmażamy na złoty kolor
7. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
8. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, na dość dużym ogniu krótko smażymy kawałki polędwicy, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut
9. Pistacje obieramy tłuczemy je w moździerzu w mniejsze kawałki
10. Upieczone polędwiczki smarujemy, za pomocą pędzla, odrobiną miodu, następnie obtaczamy w pokruszonych pistacjach
11. Bób wykładamy na talerz, posypujemy przygotowanymi okruchami z czosnkiem oraz startym parmezanem, nakładamy porcję sosu i układamy kawałki mięsa

Delikatna polędwiczka w chrupiącej panierce z cierpkim sosem i genialnie zielonym bobem!
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w pistacjach z sosem wiśniowym i sałatką z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w pistacjach z sosem wiśniowym i sałatką z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w pistacjach z sosem wiśniowym i sałatką z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w pistacjach z sosem wiśniowym i sałatką z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w pistacjach z sosem wiśniowym i sałatką z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów