Kurczak w sosie pomarańczowym
Uwielbiam przepisy w których jest długa lista składników. Gwarantuje to wspaniałe doznania smakowe a nie zawsze oznacza długi czas przygotowania. Kurczak w sosie pomarańczowym na pierwszy rzut oka wydał mi się pracochłonny tymczasem jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 min. Sos jest aromatyczny, dość wyrazisty, ale i delikatny, z ryżem smakował wspaniale. Wiem, że pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu takie połączenie ale tym, którzy nie boją się spróbować szczerze polecam.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 3 białka
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka imbiru posiekanego
- 2 ząbki czosnku
- posiekany szczypiorek
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/4 lub 1/3 szklanki wody zmieszanej z mąką ziemniaczaną
Składniki na sos:
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 4 łyżki soku z pomarańczy
W misce wymieszać obie mąki, jajka i sól. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie obtoczyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka na rumiano.
W oddzielnym rondelku rozgrzać olej, dodać czosnek, sok pomarańczowy, imbir, olej sezamowy. Smażyć 3 minuty. Dodać wszystkie składniki sosu i zagotować. Gotować kilka minut, następnie wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotować aż zgęstniej. Włożyć kurczaka i gotować jeszcze chwilę. Posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.
Smacznego:)