Eskalopki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorów
Polędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni;-). Wariacji z ich udziałem jest całe mnóstwo. Ja proponuję je w sosie z suszonych pomidorów. Nadają się zarówno na obiad rodzinny jak i kolację ze znajomymi. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, ale obronią się również z pieczywem.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 1/4 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów,
- 3 posiekane ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki białego wina,
- 1/3 szklanki bulionu,
- łyżka świeżej bazylii lub rozmarynu,
- 50 ml oliwy z marynowania pomidorów,
- 50 ml śmietany kremówki (dowolnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wyciąć z polędwiczek 2 centymetrowe eskalopki, rozbić je ręką. Na oliwie z pomidorów usmażyć kotleciki, zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Dodać na patelnię czosnek, po chwili białe wino, rosół i pomidory. Pogotować kilka minut, aż sos odparuje. Dodać mięso i ewentualnie śmietankę, doprawić.