Pyttipanna
Dzisiaj bardzo popularne szwedzkie danie obiadowe – pyttipanna, czyli dosłownie „drobne kawałeczki na patelni”. Podstawowe ziemniaki to mięso (pieczony schab, wołowina, kiełbasa i inne), ziemniaki i cebula. Można dodawać warzywa korzeniowe takie jak pietruszka, seler i marchew czy inne takie jak kalarepa czy rzepa. Muszą być jednak pokrojone w drobną kostkę. Jest to idealne danie bazujące na resztkach z wczorajszego obiadu – ja miałam akurat kawałek pieczonego schabu z niedzielnego obiadku.
W „Ofierze losu” Camilli Läckberg znalazłam taki oto cytat:
„Kelnerka podeszła do nich, by przyjąć zamówienie.
- Zamawiajcie, co tylko chcecie. Dziś ja stawiam! – powiedział Mellberg, ku własnemu zaskoczeniu. Od razu tego pożałował, ale pełen podziwu wzrok Rose-Marie utwierdził go w przekonaniu, że zrobił dobrze, i przekonał, bodaj pierwszy raz w życiu, ile tak naprawdę warte są pieniądze. Cóż znaczy tych kilka setek wobec podziwu w oczach pięknej kobiety? Hedström i Molin spojrzeli na niego zdumieni. Prychnął gniewnie: – No już, zamawiajcie, zanim się rozmyślę i potrącę wam z pensji.
Patrik nadal w szoku wyjąkał:
-Poproszę fileta ze szkarłatnicy.
Martin, zupełnie oniemiały, kiwnął tylko głową, że poprosi to samo.
-Ja wezmę pyttipannę – oznajmił Mellberg i spojrzał na Rose-Marie. – A ty, moja piękna? Jakie masz życzenie? – Patrik, który właśnie napił się wody, omal się nie zachłysnął. Mellberg spojrzał na niego z wyrzutem i pomyślał, że jeśli dorosły facet nie umie się zachować, to jest to doprawdy żenujące. Dzisiejsza młodzież bez wątpienia ma poważne braki w wychowaniu.
- Ja z przyjemnością zjem polędwicę wieprzową – powiedziała Rose-Marie. Rozwinęła serwetkę i położyła sobie na kolanach.”
Pyttipannę przygotowała razem ze mną dzisiaj Mirabelka.
Składniki na 2 osoby:
300 g pieczonego schabu
2 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka posiekanego koperku
+ 2 jajka
+ buraki marynowane (najlepiej w całości)
1. Obieramy warzywa. Kroimy wszystkie w drobną kostkę (mniejszą niż 1 cm).
2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim 2 minuty marchewkę i pietruszkę. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy razem 10 minut od czasu do czasu mieszając.
3. Dodajemy cebulę, smażymy 2 minut z ziemniakami, marchewką i pietruszką. Na końcu dodajemy pokrojone w drobną kostkę mięso i smażymy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem.
4. Podajemy z jajkiem sadzonym lub surowym żółtkiem oraz marynowanymi burakami (u mnie pokrojone w plastry i skropione oliwą truflową).
Przepis ląduje w mojej akcji Kuchnia skandynawska 2013 oraz Literatura na talerzu 2013 autorstwa Maggie.
Tags: Skandynawia, Szwecja, ziemniaki