Mięso mielone podsmażyć na oleju z cebulką i marchewką, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Ja dodaję też trochę bulionu w kostce i przyprawę włoską.
Miałam ostatnio w domu większą ilość kapusty kiszonej, którą trzeba było jakoś zużyć. Nie mieliśmy ochoty na bigos, więc wpadłam na pomysł z łazankami. Wyszły rewelacyjne, a już na drugi dzień smakowały bezkonkurencyjnie!
Dzisiaj obchodzimy dzień czosnku. W związku z tym przygotowałam lekką i pyszną kolację , tj. makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, posypany żółtym serem, pychotka!
Tą potrawę przygotowałam już jakiś czas temu, ale nie znalazłam czasu, aby wcześniej ją opublikować. Aktualnie ani grzybów, ani kapusty nie jadam i pisząc ten post leci mi ślinka na samo wspomnienie smaku tego dania :)
Do pewnego czasu nie jadałam ich wogóle ale teraz zdarza mi się je przygotować. Niektórzy robią je ze słodką kapustą ja jednak zdecydowanie wolę z kiszoną. Jest to bardzo szybki sposób na obiad.
Przyznaję, że w kwestii łazanek jestem bardzo wybredna. Nie lubię łazanek z kiszonej kapusty, bo kiszonej jako takiej nie dzierżę. Z mięsem czy boczkiem też mi jakoś nie wchodzą. Tak naprawdę smakują mi tylko łazanki z grzybami. Takie, jak robi moja mama, a od niedawna również i ja :)
Zestawienie tych składników w tym makaronie jest absolutnie fantastyczne, wszystkie smaki genialnie się uzupełniają. Chrupiący boczek kontra delikatny ser, słodka cebula versus pikatne chili, całość w bukiecie świeżo zerwanej bazylii której barwa niesie obietnicę nadchodzącej wiosny.