Obiad na szybko
Choroby nikt sobie nie wybiera, niestety ona zawsze wybiera nas. Tak się nieszczęśliwie złożyło, że w moim domu ostatnio choroby rozgościły na dobre. Odwiedzają po kolei każdego. Tym oto sposobem już od prawie miesiąca mamy w kuchni mini aptekę, a w reszcie pomieszczeń prawie szpital. Ostatnio choróbsko dopadło i mnie i na domiar złego potraktowało bardzo bezlitośnie. Choroba chorobą, ale życie toczy się swoim zwykłym torem, a domownicy chcą jeść. Nie pochwalam gotowców, jestem im przeciwna i bronię się przed nimi jak mogę. Czasem jednak i ja muszę odpuścić, bo sił na gotowanie nie starcza. Domyślacie się pewnie, że taki stan nie może trwać wiecznie, o co to to nie. Gdy temperatura nieco spadła udałam się do kuchni i w zaledwie 20 minut przygotowałam prosty obiad. Polecam takie danie dla tych co nie mają sił lub czasu na dłuższe gotowanie.
Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem
składniki:
- ulubiony makaron - u mnie świderki
- 150 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 200 g mrożonego groszku
- 200 ml śmietany
- świeżo mielony czarny pieprz
wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.Odcedzamy. W tym czasie na 1 łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i boczek wędzony pokrojony w cieńkie paseczki. Do dobrze wysmażonego boczki dodajemy groszek i dusimy jeszcze 5 minut. Dolewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem. Do gotowego sosu dodajemy makaron. Po wymieszaniu nakładamy na talerz.