Łazanki z kapustą i grzybami
Przyznaję, że w kwestii łazanek jestem bardzo wybredna. Nie lubię łazanek z kiszonej kapusty, bo kiszonej jako takiej nie dzierżę. Z mięsem czy boczkiem też mi jakoś nie wchodzą. Tak naprawdę smakują mi tylko łazanki z grzybami. Takie, jak robi moja mama, a od niedawna również i ja :)
Łazanki z grzybami nie są zbyt popularne z tego co widzę – prawie wszystkie przepisy zamieszczane w Internecie mają w składzie kiełbasę i boczek. A już żaden chyba przepis nie zaleca zmielenie ugotowanej kapusty w maszynce – no cóż, jest to nasz specyficzny domowy ‘myk’. Lubimy, jak kapusta jest tak rozdrobniona :)
A najlepsze łazanki są te, które zostaną na następny dzień i się „przegryzą” :)
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
ok. 1,5kg białej kapusty,
250g makaronu łazanki,
1 duża cebula,
1 duża garść podgrzybków (świeżych lub mrożonych),
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do dużego garnka, zalać wodą i gotować, aż zmięknie. Odcedzić, nieco przestudzić, odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa (można też drobno posiekać nożem). Cebulę podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Dodać posiekane grzyby, podlać niewielką ilością wody i dusić 10-15 minut. Dodać do kapusty.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z kapustą. Całość przełożyć do dużego garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i dużo pieprzu. Smażyć, mieszając, ok. 10 minut.