Penne z boczkiem, kozim serem i bazylią

Zdjęcie - Penne z boczkiem, kozim serem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zestawienie tych składników w tym makaronie jest absolutnie fantastyczne, wszystkie smaki genialnie się uzupełniają. Chrupiący boczek kontra delikatny ser, słodka cebula versus pikatne chili, całość w bukiecie świeżo zerwanej bazylii której barwa niesie obietnicę nadchodzącej wiosny. A może po prostu wszystko z boczkiem smakuje najlepiej. Tak czy owak polecam.

 

  • 200g boczku wędzonego
  • 150g sera koziego
  • 2 cebule czerwone duże
  • pęczek bazylii
  • makaron penne
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • płatki chili

Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżeczce masła do momentu aż będzie lekko chrupiący. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Makaron wrzucić do gotującej się wody. Cebulę posiekać drobno. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku podsmażyć cebulę, gdy będzie już miękka dodać sól i pieprz do smaku a następnie 5 łyżek wody z gotującego się makaronu i poddusić chwilę na małym ogniu.

 

Makaron odcedzić, przepłukać zimną wodą. Dodać do niego 2 łyżeczki bazyliowego pesto, cebulę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać pokruszonym serem kozim oraz listkami świeżej bazylii. Skropić oliwą z oliwek i posypać płatkami chili.


Zdjęcie - Penne z boczkiem, kozim serem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy