Pieczarki ułożone na kruchym , maślanym cieście , pod delikatną śmietankowo-jajeczną kołderką - taki obiad mogłabym jeść codziennie :-) W sezonie mam zamiar wypróbować wersję z leśnymi grzybami.
Cała rodzina uwielbia cukinię w każdej postaci. Z grilla, w szaszłykach, w sałatce, w tortillach i w tartach. Jednym słowem cukinia w stu odsłonach. Warzywo daje wiele możliwości. W zeszłym roku robiłam tez marynowane w oliwie w słoikach, też pyszne. Sezon cukiniowy się rozpoczął i można już kupić nasze rodzime a nie z eksportu. Zakupiłam ostatnio dwie ciemno i dwie jasno zieloniutkie, młodziutkie cukinie. Miała być z nich zapiekanka, ale stanęło na tarcie.
W propozycjach na wiosenny, lekki obiad nie może zabraknąć tarty. Delikatne ciasto ze szparagowo-pieczarkowym farszem z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Tarta na kruchym cieście z kurczakiem w sosie pomidorowym i fetą to moja wytrawna tarta. Mogłabym ja jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzi Farsz można dowolnie modyfikować i dodać czarne oliwki czy cukinię. Doskonała na ciepło jak i na zimno. Polecam!
Co prawda za oknami wciąż zima i pewnie w tegoroczny Lany Poniedziałek urządzimy wojnę na śnieżki, ale kto by się tym przejmował gdy na stole czeka taka tarta. Lekko słodka, dzięki dojrzałym, suszonym pomidorom, jest naprawdę doskonałą propozycją na wielkanocne śniadanie.
Wspaniała tarta ze szparagami i fetą. Na cieście francuskim z warstwą delikatnego serka ricotta…Szybka i prosta do wykonania, całość stanowi przepyszne połączenie smaków…Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Koniecznie spróbujcie!
Idąc do sklepu myślałam o tarcie owocowej, jednak dostępne owoce mnie nie urzekły, przeszłam szybko na warzywa. W grupie warzyw wypatrzyłam moją ukochaną cukinie. Mała, jędrna i tania, skusiła mnie na szybką zmianę decyzji i tak powstała tytułowa tarta z cukinią.
Rollsy z tortilli z łososiem, to smaczna i szybka przekąska, na jeden kęs, idealna na nadchodzące imprezy karnawałowe. Maximum dobrego smaku, przy minimalnym nakładzie pracy:)