Tarta z kurczakiem i fetą

Tarta z kurczakiem i fetą

Zdjęcie - Tarta z kurczakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta na kruchym cieście z kurczakiem w sosie pomidorowym i fetą to moja wytrawna tarta.
Mogłabym ja jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzi icon smile Tarta z kurczakiem i fetą Farsz można dowolnie modyfikować i dodać czarne oliwki czy cukinię. Doskonała na ciepło jak i na zimno. Polecam!

SKŁADNIKI:
ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
farsz:
2 duże piersi z kurczaka
2 puszki pomidorów
150 g sera feta
bazylia,oregano, sól, pieprz do smaku

Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wsadź na godzinę do lodówki.
Farsz:
Piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, posól i popieprz. Gdy mięso będzie ścięte, dodaj pomidory z puszki i duś około 20-25 minut – sos musi zgęstnieć. Dopraw do smaku ziołami i pieprzem. Nie sol za bardzo,bo feta jest wystarczająco słona.
Fetę pokrój w kostkę.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż na wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Podpieczony spód wyjmij i wyłóż na niego pomidorowy farsz, poukładaj kostki fety i wsadź ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź i podawaj z sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego icon smile Tarta z kurczakiem i fetą

Zdjęcie - Tarta z kurczakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
T

Kategorie przepisów