Połowa Bananowego Tygodnia za nami , a u mnie cienko w tym temacie . Postanowiłam to nadrobić i zrobiłam koktajl bananowo-pomarańczowy . Dla zaostrzenia smaku dodałam trochę cynamonu - udało mi się wymyślić całkiem fajny napój ... :)
Po świętach, sylwestrowej zabawie, każdy z nas potrzebuje czegoś zdrowego i smacznego. Dla zdrowia urody i relaksu wystarczy niewiele. Być może w kuchni czeka na nas już lekko brązowy banan ;-) który został wcześniej pominięty na rzecz makowców, pierników i całej świąteczno-sylwestrowej uczty kulinarnej.
Banany obrać, zmiksować z cukrem w blenderze. Dodać mleko, sok z limonki i ponownie wymieszać. Przelać do szklanek, udekorować plasterkiem limonki i rozkruszoną czekoladą.
Dzisiaj bardzo szybko. Coś na śniadanie deser lub w każdym innym momencie Przyznaje, że ostatnio brakuje mi na wszystko czasu dlatego wiele rzeczy nie pokazuje się regularnie. O wielu rzeczach, miejscach i przepisach wspominałam, że napiszę i mogę tylko obiecać, że skoro tak napisałam to tak będzie
Do blendera wlać sok ananasowy, pomarańczowy i rum. Wycisnąć sok z 1/2 limonki(można dodać odrobinę cukru). Wszystko zmiksować. Do wysokich szklanek włożyć po plasterku pomarańczy, limonki i kawałkach ananasa. Wrzucić kostki lodu a następnie wlać koktajl.
Zrobiłam wersje - zdaniem Jamiego - dla dzieci czyli bez wódki, chociaż piwo imbirowe też niekoniecznie jest dla maluchów. Napój jest bardzo smaczny, polecam zarówno w wersji bezalkoholowej jak i z jego dodatkiem.
Dzisiaj polecam koktajl, którego słodycz wystarczy na długi czas. Odważyłam się go zrobić raz i od tamtej pory często do niego wracam bo jest smaczny i orginalny. Z powodzeniem może zastąpić deser, kiedy ochota na słodycze jest bardzo silna.
Czasami gdy nie ma w domu słodyczy a ochota na nie jest silna można poradzić sobie w prosty ale jakże smaczny sposób. Wystarczyły mi dwa banany i odrobina czekolady w proszku żeby powstał pyszny koktajl. W przepisie, który znalazłam na stronie Moja kuchnia, są podane tylko dwie łyżki ja jednak użyłam dwie saszetki bo lubię intensywny smak czekolady.
Banana pokroić, wrzucić do blendera razem z truskawkami. Dodać odrobinę cukru i mleka, wszystko razem zmiksować. Przelać do szklaneczek, udekorować kleksem bitem śmietany i listkiem mięty.
Awokado samo w sobie nie ma zdecydowanego smaku - może być częścią sałatki lub dipu, ale można je też podać na słodko. Ja postanowiłam zrobić z jednego samotnego awokado, które leżało w mojej kuchni i czekało na swoją kolej, koktajl. Takie mleczne napoje na słodko z awokado w roli głównej są bardzo popularne w Wietnamie, na Filipinach, ale także w Brazylii.
Wczoraj dla moim młodszych kuzynów, którzy wybierali się na działkę, znów upiekłam jagodowe muffiny, tym razem z borówkami amerykańskimi, które wciąż rosną na krzakach. A dziś, podpatrując bloga Patusi, nabrałam ochotę na taki koktajl. Idealny na drugie śniadanie :)
Jeśli chcecie przekonać sie jak świetnie pasuje imbir do kiwi i jabłek polecam Wam spróbowac tego koktajlu. Jest to moja zielona, orzeźwiająca propozycja na dzisiejszy, pięknie zapowiadający się dzień:)