Bardzo lubię domowe wędliny już przekonaliście się o tym nie raz... i nadal będą się tu pojawiać na moim blogu domowe mięska :-) A jeśli chodzi o wędliny suszone to mogłabym je jeść i jeść:-)
Kolejny przepis z notatnika babci. Wątpię, by tak chłopi niegdyś jedli i nazwa jest pewnie zasługą prostych składników, ale wybaczam, bo smak jest fantastyczny ;)
Lody jogurtowe uwielbiam w każdej odsłonie w mojej ulubionej cukierni Melba jem jogurtowe lub maślankowe z wiśniami, ale w domu zaszalałam i zrobiłam inne .. z dodatkiem advocata i kawałkami krówek.
Zrobiło się chłodniej więc nabrałam ochoty na zapiekankę… Do zapiekanki ziemniaczanej wybrałam jako dodatek boczek wędzony oraz brokuł i por. Oczywiście sporo czosnku, bo uwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść.
W końcu i u mnie pojawiła się słynna golonka:) Pyszna, rozpływająca się wręcz w ustach, gotowana w wywarze z piwem, a na koniec pieczona z miodem, ziołami i jeszcze większą ilością piwa. Idealny obiad dla większości Panów, chociaż u mnie akurat ja jestem fanką, a moja połówka wręcz przeciwnie:).
Ta potrawa to ukłon w stronę zimowych obiadów, takich które muszą rozgrzać, nie wymagając przy tym od nas dużo pracy. To danie, które ma za zadanie wykorzystać resztki z niedzielnego (albo każdego innego) obiadu. Ja jednak lubię je tak bardzo, że często gotuję składniki tylko po to, by móc cieszyć się tym cudowanie zarumienionym plackiem
Potrawę przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale możemy tez eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Jednak prawdziwy Boeuf Stroganow powinien być przyrządzany właśnie z polędwicy wołowej.
Kartacze wyszły przepyszne – dokładnie takie, jakie jadłam na Litwie. I jeśli kiedyś w przyszłości zawitam w rejony Podlasia, na pewno uraczę się tymi kluskami zamówionymi w restauracji. A póki co, pozostaje mi przyrządzanie ich w domu, do czego i Was namawiam.
Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika...
Schab wyszedł bardzo delikatny,pyszny w smaku o zniewalającym zapachu i delikatnym różowym kolorze. Nie obyło się bez wpadki, schab szybko znikł ze stołu, co świadczy o tym ze był genialny.Następnym razem naprawię mój błąd przygotowując z podwójnej porcji. Bliscy i znajomi byli zachwyceni jakością, smakiem i wyglądem.S