Na rozgrzany olej dodać cebulę, paprykę, pieczarki i podsmażyć około 5 minut, dodać ugotowany ryż i doprawić do smaku i dusić dalej około 5 -10 minut. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym nałożyć farsz..
Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem. Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden magiczny a jakże prosty składnik, o którym wspomnę za chwilę w przepisie i gatunek ryby - a sprawdzałam na wielu i jak już robię rybę po grecku, to tylko i wyłącznie ze świeżych filetów z dorsza bez skóry
Ogólnie nie przepadam za koperkiem, ale w tym wypadku jego dodatek do ciasta naleśnikowego działa bardzo na plus :) Jego smak świetnie pasuje do nadzienia z wędzonego łososia i twarożku.
Placki z cukinii robiłam kilka razy, mimo tego, że wszystkim zawsze smakowały, mi wydawały się nijakie. Wreszcie przeglądając blogi doznałam olśnienia czego brakowało moim plackom do tej pory. Magicznym składnikiem okazał się czosnek.
Inny, ciekawy sposób na przyrządzenia kalafiora, gdyby komuś znudziło się podawanie go z nieśmiertelną bułką tartą ;) Trochę egzotycznie i całkiem smacznie.
Dziś mam dla Was kolejny przepis na naleśniki , ale tym razem w nietypowym wydaniu.
Połączenie uwielbianych przeze mnie naleśników ze szpinakiem , serem feta i suszonymi pomidorami tworzy fantastyczną całość , która swoim smakiem choć na chwilę przeniesie nas w okolice Toskani , gdzie takie pomidory mamy na wyciągnięcie ręki.
Kluski śląskie, zwane przez Ślązaków również „gumiklyjzy” należą do ścisłej czołówki moich ulubionych potraw. Z jakimkolwiek sosem – czy to mięsnym, czy grzybowym, stanowią moje idealne „comfort food” wprawiając w stan delikatnej błogości ;)