Muffiny z karmelizowaną cebulą
Te muffinki zasmakują wszystkim zwolennikom cebularzy, bułeczek cebulowych itp.. Samo ciasto jest wilgotne nieco zbite, gęste, wypełnione kawałkami wysmażonej pachnącej, słodkiej cebulki. Właściwie jak na wytrawne muffiny są dosyć słodkie. Polecam tym, którzy lubią w kuchni eksperymentować :).
Przygotowanie tych muffinek najlepiej zacząć od przygotowania cebuli. Karmelizowana cebula:
Przygotowanie karmelizowanej cebuli zacznij od posiekania cebuli w drobną kosteczkę.
Wlej olej na patelnię i podgrzej. Następnie wrzuć na rozgrzany olej cebulę. Smaż cały czas mieszając aż cebula się zeszkli tak około 3 minut. Po tym czasie dodaj do cebuli ocet i cukier, wymieszaj. Smaż dalej mieszając od czasu do czasu aż cebulka się zezłoci, około 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na bok do przestudzenia.
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Składniki na 12 - 18 muffinek:
W miseczce roztrzep jajka, dodaj maślankę, olej i dokładnie wymieszaj.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do suchych składników mieszankę mokrych składników. Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj przestudzoną karmelizowaną cebulkę zostawiając około 4 łyżeczek cebulki do obsypania muffinek. Wymieszaj ciasto tylko do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przełóż do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Następnie obsyp z wierzchu pozostałą cebulką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 -25 minut aż babeczki wyrosną i ładnie się zarumienią.
Są smaczne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.
Smacznego ! Wydrukuj przepis
Przygotowanie tych muffinek najlepiej zacząć od przygotowania cebuli. Karmelizowana cebula:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 duże cebule
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie karmelizowanej cebuli zacznij od posiekania cebuli w drobną kosteczkę.
Wlej olej na patelnię i podgrzej. Następnie wrzuć na rozgrzany olej cebulę. Smaż cały czas mieszając aż cebula się zeszkli tak około 3 minut. Po tym czasie dodaj do cebuli ocet i cukier, wymieszaj. Smaż dalej mieszając od czasu do czasu aż cebulka się zezłoci, około 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na bok do przestudzenia.
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Składniki na 12 - 18 muffinek:
- 5 łyżek oleju
- 2 jajka
- 250ml maślanki
- 280g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
W miseczce roztrzep jajka, dodaj maślankę, olej i dokładnie wymieszaj.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do suchych składników mieszankę mokrych składników. Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj przestudzoną karmelizowaną cebulkę zostawiając około 4 łyżeczek cebulki do obsypania muffinek. Wymieszaj ciasto tylko do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przełóż do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Następnie obsyp z wierzchu pozostałą cebulką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 -25 minut aż babeczki wyrosną i ładnie się zarumienią.
Są smaczne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.
Smacznego ! Wydrukuj przepis