Muffiny z karmelizowaną cebulą


Przygotowanie tych muffinek najlepiej zacząć od przygotowania cebuli. Karmelizowana cebula:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 duże cebule
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie karmelizowanej cebuli zacznij od posiekania cebuli w drobną kosteczkę.
Wlej olej na patelnię i podgrzej. Następnie wrzuć na rozgrzany olej cebulę. Smaż cały czas mieszając aż cebula się zeszkli tak około 3 minut. Po tym czasie dodaj do cebuli ocet i cukier, wymieszaj. Smaż dalej mieszając od czasu do czasu aż cebulka się zezłoci, około 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na bok do przestudzenia.

Składniki na 12 - 18 muffinek:
- 5 łyżek oleju
- 2 jajka
- 250ml maślanki
- 280g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
W miseczce roztrzep jajka, dodaj maślankę, olej i dokładnie wymieszaj.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do suchych składników mieszankę mokrych składników. Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj przestudzoną karmelizowaną cebulkę zostawiając około 4 łyżeczek cebulki do obsypania muffinek. Wymieszaj ciasto tylko do połączenia się składników.

Są smaczne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.

Smacznego ! Wydrukuj przepis