tym razem prezentuję wersję jogurtową ciasta drożdżowego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Oczywiście można użyć każdych owoców
Zbliża się koniec sezonu na truskawki i rabarbar.Ale póki jeszcze są, to upiekłam z nimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki. Piekłam już ciasto z samym rabarbarem ale dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-)
Pewnie wiecie, że uwielbiamy jagodzianki, chyba równie mocno, jak serniki :).(...) Nie mogłam wytrzymać, musiałam je upiec ;). Są genialne: mięciutkie drożdżowe ciasto z mnóstwem jagód i twarożkiem.
Fenomen tego ciasto polega na tym, że jest niesamowicie puszyste. Patrząc po składnikach i na zdjęcie nie jest to żadne arcydzieło ale maślany i pulchny smak tego ciasta może zachwycić. A jeśli dodamy do tego aromatyczne śliwki posypane cynamonem to gwarantuje Wam, że ciasto zniknie w mgnieniu oka.
Przepis na drożdżówkę dla wygodnych, bez zagniatania i taka, która jak (...) zawsze wychodzi. Marta robi ją z owocami i kruszonką. Ja robiłam ją już kolejny raz według swojego pomysłu z dodatkiem suszonych owoców i pokrojonych orzechów. Drożdżówka jest niesamowicie lekka a dodatek bakalii bardzo ją wzbogaca.
Do dzisiejszego ciasta drożdżowego dałam prawie cały słoik dżemu z truskawek. W miejscach, gdzie nałożyłam łyżeczką dżem, ciasto się lekko zapadło, zatapiając w sobie kruszonkę. W tych miejscach kruszonka jest najpyszniejsza :)