Drożdżówka z wisniami i pekanami
Ciasta drożdżowe można przygotować, używając najróżniejszych owoców, zależnie od sezonu i smaków. Najlepiej smakują drożdżówki z owocami. W zimie możemy użyć najczęściej owoców mrożonych lub przetworów z naszej spiżarni, a wiadomo najsmaczniejsze są nasze wypieki wykonane własnoręcznie.
Tak też w przypadku mojego ciasta, drożdżówka przeze mnie proponowana, to nic innego jak piękny warkocz, który przygotowałam, niestety ubolewam, ponieważ nie mogę pokazać go w całej krasie. Moi kochani domownicy już od samego rana zajadali się tym pysznym ciastem, także udało mi się sfotografować tylko część tego wspaniałego wypieku.
Do wykonania drożdżówki użyłam wisni z kompotu i dodałam delikatne orzechy pekan, połączenie bardzo smakowite.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 80 g drobnego cukru
- 125 roztopionego masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 jaja
- aromat waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g orzechów pekan
- 500 g wisni z kompotu
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki gorącego mleka
Wykonanie:
- Drożdże rozkruszyć, utrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę z solą przesiać dodać cukier utarty z jajkami, wanilię, rozczyn z drożdży i ciepłe mleko z masłem.
- Wyrobić mikserem lub ręcznie przez ok. 5 minut, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Podwojone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 40 cm lub podobny i przeciąć na trzy części.
- Każdy prostokąt wysmarować roztopionym masłem, ułożyć odsączone wisnie i dodać pokrojone na kawałki orzechy, zachowując 2 cm odstęp od brzegów.
- Zwijać osobno każdy prostokąt od dłuższego boku, tworząc trzy oddzielne roladki.
- Końce połączyć i zwijać dość ciasno w warkocz, końcówki ciasta podwinąć.
- Przełożyć do formy lub blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 35-40 minut, do uzyskania złotego koloru.
- Ciepłą drożdżówkę polukrować /cukier puder utrzeć z mlekiem/.
Smacznego ?
autor: Samantha