Nie mając żadnego doświadczenia w czekoladowej materii, postanowiłam zrobić taki specjał nie ingerując zanadto w znaleziony w książce przepis, w nadziei, że na wariacje przyjdzie czas później :) Skorzystałam z bardzo dobrego moim zdaniem przepisu Ewy Aszkiewicz.
Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone należy jak najbardziej do nowości - nigdy wcześniej takiego nie piekłam. Co więcej, mogę je już zaliczyć także do drugiej grupy, czyli wypieków lubianych przez wszystkich. Poza tym muszę dodać, że pięknie się prezentuje w tych kontrastowych kolorach.To eleganckie ciasto z pewnością będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.
Coś dla wielbicieli masy krówkowej. Ciemne ciasto ucierane, przełożone pysznym kremem o smaku kajmakowym tworzy naprawdę smakowite połączenie. Dla wyjątkowych łasuchów polecam oryginalną wersję, w której do kremu dodaje się jeszcze pokruszone bezy, choć jak dla mnie to już trochę za dużo słodyczy w jednym cieście ;-)
Babka to najważniejsze ciasto wielkanocne. Wiadomo sernik, mazurek czy inne nawet najbardziej wymyślne wypieki zawsze spotkają się z uznaniem wszystkich, ale to babka jest królową tych świąt.
Tradycyjnie pascha wykonywana jest z tłustego sera, śmietany, masła, żółtek oraz cukru i bakalii. Jest pyszna, ale niestety bardzo kaloryczna. Moja propozycja to deser wykonany na bazie kremowego serka zrobionego z jogurtu naturalnego – wersja dużo lżejsza i mniej kaloryczna.
Bardzo smaczny mazurek z kawową polewą, zrobioną na bazie mleka w proszku. W oryginalnym przepisie udekorowany bakaliami namoczonymi w rumie, u mnie w wersji bezalkoholowej. Polecam !
Ta smaczna i soczysta babka w tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym. I chociaż wydawać by się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość.