Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone


Zawsze przed świętami Bożego Narodzenia układam listę potraw, zwłaszcza ciast, które przygotuję. Przeglądam przepisy, segreguję... Makowce, serniki, pierniki, coś na zimno, z kremem... Te, które lubią wszyscy i, za którymi nie przepadają, ale są tradycyjne i nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Jest jeszcze jedna kategoria - nowości. Na większe okazje zazwyczaj staram się korzystać ze sprawdzonych przepisów i nie eksperymentuję, ale przynajmniej jedno ciasto ma być niespodzianką. Taka moja mała, osobista tradycja.
Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone należy jak najbardziej do nowości - nigdy wcześniej takiego nie piekłam. Co więcej, mogę je już zaliczyć także do drugiej grupy, czyli wypieków lubianych przez wszystkich. Poza tym muszę dodać, że pięknie się prezentuje w tych kontrastowych kolorach.To eleganckie ciasto z pewnością będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.


Ciasto:
- 120 g masła
- 90 g czekolady (gorzkiej lub półsłodkiej)
- 1 i 1/2 szklanki musu jabłkowego (rozgotowanych i przetartych jabłek)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Następnie wymieszać z musem jabłkowym, cukrem, jajkami ubitymi z solą i wanilię.
W dużej misce wymieszać mąkę z sodą i połączyć z miksturą czekoladową. Na koniec dodać orzechy. Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych, okrągłych form (23 cm średnicy) wyścielonych pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C przez 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Studzić w formach przez 10 minut, a następnie wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki musu jabłkowego
- 1/2 szklanki masy krówkowej (lub ok. 120 g "krówek" podgrzanych i rozpuszczonych w kilku łyżkach mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Miękkie masło ubić mikserem z cukrem pudrem i masą krówkową. Dodać serek i ubijać na wysokich obrotach, aż masa dobrze się połączy. Następnie dodawać po łyżce musu jabłkowego i ekstrakt waniliowy.

Gotowym kremem przełożyć ciasto, udekorować wierzch i boki.

Przepisy z tych kategorii

Mazurek kokosowy z białą czekoladą
3

Mazurek kokosowy z białą czeko…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Kruche rogaliki
2

Kruche rogaliki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto Rafaello bez pieczenia
1

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek czekoladowy
1

Mazurek czekoladowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Proste ciasteczka z pistacjami i migdałami

Proste ciasteczka z pistacjami…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik kajmakowy z bezą

Sernik kajmakowy z bezą

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Chleb z ziemniakami
1

Chleb z ziemniakami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Wieniec drożdżowy z marcepanem
1

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
2

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square

Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!
1

Chleb wiejski całonocny na zak…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb wiejski całonocny jasny
1

Chleb wiejski całonocny jasny

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne