Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone


Zawsze przed świętami Bożego Narodzenia układam listę potraw, zwłaszcza ciast, które przygotuję. Przeglądam przepisy, segreguję... Makowce, serniki, pierniki, coś na zimno, z kremem... Te, które lubią wszyscy i, za którymi nie przepadają, ale są tradycyjne i nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Jest jeszcze jedna kategoria - nowości. Na większe okazje zazwyczaj staram się korzystać ze sprawdzonych przepisów i nie eksperymentuję, ale przynajmniej jedno ciasto ma być niespodzianką. Taka moja mała, osobista tradycja.
Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone należy jak najbardziej do nowości - nigdy wcześniej takiego nie piekłam. Co więcej, mogę je już zaliczyć także do drugiej grupy, czyli wypieków lubianych przez wszystkich. Poza tym muszę dodać, że pięknie się prezentuje w tych kontrastowych kolorach.To eleganckie ciasto z pewnością będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.


Ciasto:
- 120 g masła
- 90 g czekolady (gorzkiej lub półsłodkiej)
- 1 i 1/2 szklanki musu jabłkowego (rozgotowanych i przetartych jabłek)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Następnie wymieszać z musem jabłkowym, cukrem, jajkami ubitymi z solą i wanilię.
W dużej misce wymieszać mąkę z sodą i połączyć z miksturą czekoladową. Na koniec dodać orzechy. Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych, okrągłych form (23 cm średnicy) wyścielonych pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C przez 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Studzić w formach przez 10 minut, a następnie wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki musu jabłkowego
- 1/2 szklanki masy krówkowej (lub ok. 120 g "krówek" podgrzanych i rozpuszczonych w kilku łyżkach mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Miękkie masło ubić mikserem z cukrem pudrem i masą krówkową. Dodać serek i ubijać na wysokich obrotach, aż masa dobrze się połączy. Następnie dodawać po łyżce musu jabłkowego i ekstrakt waniliowy.

Gotowym kremem przełożyć ciasto, udekorować wierzch i boki.

Przepisy z tych kategorii

Sernik z musem mango
2

Sernik z musem mango

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto bezowe z kremem i porzeczkami
1

Ciasto bezowe z kremem i porze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z jabłkami francuskie

Ciasto z jabłkami francuskie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tort czekoladowo – pomarańczowy
1

Tort czekoladowo – pomarańczow…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto Ananasek + film

Ciasto Ananasek + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Milky way bez pieczenia - ciasto w 15 minut!

Milky way bez pieczenia - cias…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik pieczony z japońską herbatą Matcha. Dla zdrowia i urody
1

Sernik pieczony z japońską her…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Karpatka
1

Karpatka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Snikers
1

Snikers

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kostka tiramisu
1

Kostka tiramisu

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Walentynkowe ciasto czekoladowe
2

Walentynkowe ciasto czekoladow…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia