Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone


Zawsze przed świętami Bożego Narodzenia układam listę potraw, zwłaszcza ciast, które przygotuję. Przeglądam przepisy, segreguję... Makowce, serniki, pierniki, coś na zimno, z kremem... Te, które lubią wszyscy i, za którymi nie przepadają, ale są tradycyjne i nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Jest jeszcze jedna kategoria - nowości. Na większe okazje zazwyczaj staram się korzystać ze sprawdzonych przepisów i nie eksperymentuję, ale przynajmniej jedno ciasto ma być niespodzianką. Taka moja mała, osobista tradycja.
Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone należy jak najbardziej do nowości - nigdy wcześniej takiego nie piekłam. Co więcej, mogę je już zaliczyć także do drugiej grupy, czyli wypieków lubianych przez wszystkich. Poza tym muszę dodać, że pięknie się prezentuje w tych kontrastowych kolorach.To eleganckie ciasto z pewnością będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.


Ciasto:
- 120 g masła
- 90 g czekolady (gorzkiej lub półsłodkiej)
- 1 i 1/2 szklanki musu jabłkowego (rozgotowanych i przetartych jabłek)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Następnie wymieszać z musem jabłkowym, cukrem, jajkami ubitymi z solą i wanilię.
W dużej misce wymieszać mąkę z sodą i połączyć z miksturą czekoladową. Na koniec dodać orzechy. Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych, okrągłych form (23 cm średnicy) wyścielonych pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C przez 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Studzić w formach przez 10 minut, a następnie wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki musu jabłkowego
- 1/2 szklanki masy krówkowej (lub ok. 120 g "krówek" podgrzanych i rozpuszczonych w kilku łyżkach mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Miękkie masło ubić mikserem z cukrem pudrem i masą krówkową. Dodać serek i ubijać na wysokich obrotach, aż masa dobrze się połączy. Następnie dodawać po łyżce musu jabłkowego i ekstrakt waniliowy.

Gotowym kremem przełożyć ciasto, udekorować wierzch i boki.

Przepisy z tych kategorii

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią
1

Meksykańskie ciasto czekoladow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Śliwkowiec sypany
1

Śliwkowiec sypany

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ucierane ze śliwkami
1

Ciasto ucierane ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Wiśniowa kostka na biszkopcie
1

Wiśniowa kostka na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik kawowo – wiśniowy
1

Torcik kawowo – wiśniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną + film
2

Biszkopt ze śliwkami i bitą śm…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti al pesto trapanese
1

Spaghetti al pesto trapanese

Beti Beti
kruche babeczki

Orzechówka na zielonych orzechach. Naturalnie i zdrowo!
1

Orzechówka na zielonych orzech…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)
1

Ciasto Kinder Country (bez cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Fit ciastka z masą daktylowo-żurawinową

Fit ciastka z masą daktylowo-ż…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Paleo placuszki migdałowe z truskawkami (wegańskie, bezglutenowe, keto, bez mąki, bez cukru)

Paleo placuszki migdałowe z tr…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ciasto Kinder

Ciasto Kinder

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy