Mazurek kawowy

Mazurek kawowy

Bardzo smaczny mazurek z kawową polewą, zrobioną na bazie mleka w proszku. W oryginalnym przepisie udekorowany bakaliami namoczonymi w rumie,  u mnie w wersji bezalkoholowej. Polecam !

przepis Wiosenki z Eksplozji smaku.

 

Zdjęcie - Mazurek kawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

szklanka = 250 ml

spód :

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

masa :

  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku [+ ew.pół szklanki]
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

+ bakalie i czekoladowe kropelki do dekoracji

 

Wszystkie składniki na spód zagnieść i dokładnie wyrobić. Rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 x 32 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor. Upieczone ciasto ostudzić.

Przygotować masę : mleko z cukrem zagotować, a następnie przestudzić. Dodać kawę i mleko w proszku, dokładnie zmiksować. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka, dosypać jeszcze trochę mleka w proszku. Gotową, gęstą masę wylać na upieczony spód i dokładnie rozsmarować. Udekorować bakaliami i odstawić do zastygnięcia.

 

Zdjęcie - Mazurek kawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów