Pascha w wersji light
Czas wykonania: 30 minut + czas odcieku 3-4 dni
Liczba porcji: 6
Pascha jest tradycyjną potrawą wywodzącą się z kuchni wschodniej, przygotowywaną na prawosławną Wielkanoc. Do wykonania jej służą specjalne formy w kształcie ściętej piramidki, często zdobionej wizerunkiem krzyża, literami „XB” (Христос Воскресе, czyli Chrystus zmartwychwstał) lub innymi symbolami cierpienia i zmartwychwstania.
Tradycyjnie pascha wykonywana jest z tłustego sera, śmietany, masła, żółtek oraz cukru i bakalii. Jest pyszna, ale niestety bardzo kaloryczna. Moja propozycja to deser wykonany na bazie kremowego serka zrobionego z jogurtu naturalnego – wersja dużo lżejsza i mniej kaloryczna. Zastosowanie fruktozy pozwoli cieszyć się tym przepysznym deserem również osobom z cukrzycą.
Pascha w wersji light - Laura
SKŁADNIKI:
Zawinięty w ściereczkę jogurt można też ułożyć na sicie, przykryć deseczką lub talerzykiem i czymś obciążyć lub wykorzystać specjalną prasę do wyciskania sera.
Z jogurtu powinien powstać serek, jego ilość będzie zależna od jakości jogurtu. Ja uzyskałam 800 g gotowego kremowego serka.
Żółtka* utrzeć z fruktozą na białą, puszystą masę. Do żółtek dodawać po łyżce serka i nadal ucierać. Na koniec wsypać bakalie i dokładnie wymieszać.
Pascha
Masę przełożyć do formy wyłożonej gazą. Można do tego celu wykorzystać np. doniczkę z dziurą lub tak jak ja, wiaderko po serku z wywierconymi na dnie otworkami. Odstawić na 24 godziny – nadmiar płynu powinien wypłynąć przez dziurki.
Pascha
Paschę przełożyć na talerz, delikatnie usunąć gazę, ozdobić według uznania.
*Jeśli w potrawie wykorzystujesz surowe jajka, chcąc uniknąć zatrucia salmonellą, przed użyciem należy sparzyć skorupkę jajka (najlepiej ułożyć je na sitku i polewać przez kilkanaście sekund wrzątkiem).
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem Zpierwszegotloczenia.pl i ZT Kruszwica.
Liczba porcji: 6
Pascha jest tradycyjną potrawą wywodzącą się z kuchni wschodniej, przygotowywaną na prawosławną Wielkanoc. Do wykonania jej służą specjalne formy w kształcie ściętej piramidki, często zdobionej wizerunkiem krzyża, literami „XB” (Христос Воскресе, czyli Chrystus zmartwychwstał) lub innymi symbolami cierpienia i zmartwychwstania.
Tradycyjnie pascha wykonywana jest z tłustego sera, śmietany, masła, żółtek oraz cukru i bakalii. Jest pyszna, ale niestety bardzo kaloryczna. Moja propozycja to deser wykonany na bazie kremowego serka zrobionego z jogurtu naturalnego – wersja dużo lżejsza i mniej kaloryczna. Zastosowanie fruktozy pozwoli cieszyć się tym przepysznym deserem również osobom z cukrzycą.
Pascha w wersji light - Laura
SKŁADNIKI:
- 1 ½ l jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 szklanka rozdrobnionych bakalii (orzechy, migdały, suszone morele, odrobina rodzynek)
- 3 żółtka
- ½ szklanki fruktozy lub cukru
- bakalie do ozdoby
Zawinięty w ściereczkę jogurt można też ułożyć na sicie, przykryć deseczką lub talerzykiem i czymś obciążyć lub wykorzystać specjalną prasę do wyciskania sera.
Z jogurtu powinien powstać serek, jego ilość będzie zależna od jakości jogurtu. Ja uzyskałam 800 g gotowego kremowego serka.
Żółtka* utrzeć z fruktozą na białą, puszystą masę. Do żółtek dodawać po łyżce serka i nadal ucierać. Na koniec wsypać bakalie i dokładnie wymieszać.
Pascha
Masę przełożyć do formy wyłożonej gazą. Można do tego celu wykorzystać np. doniczkę z dziurą lub tak jak ja, wiaderko po serku z wywierconymi na dnie otworkami. Odstawić na 24 godziny – nadmiar płynu powinien wypłynąć przez dziurki.
Pascha
Paschę przełożyć na talerz, delikatnie usunąć gazę, ozdobić według uznania.
*Jeśli w potrawie wykorzystujesz surowe jajka, chcąc uniknąć zatrucia salmonellą, przed użyciem należy sparzyć skorupkę jajka (najlepiej ułożyć je na sitku i polewać przez kilkanaście sekund wrzątkiem).
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem Zpierwszegotloczenia.pl i ZT Kruszwica.