Graham to nie jest, ale chlebek jest tak smaczny, że dzielę się z Wami moim przepisem. Niezwykle prosty i bezproblemowy, bo upieczony w foremce i bardzo, bardzo smaczny.
To jest nasz chleb powszedni. Właściwie to nie nasz tylko mojego męża i dzieci bo ja od pewnego czasu musiałam wykluczyć ze swojej diety gluten. Dla siebie piekę inny chleb. Przepis jest dość prosty i nie wymaga długiego czasu oczekiwania. Jak się z rana za niego zabierzemy do obiadu powinien być upieczony.
Moja domowa piekarnia działa coraz prężniej. Pieczenie chleba weszło mi w nawyk. Mój zakwas ma się świetnie. Chleby są coraz lepsze. Eksperymentuję z nowymi przepisami. Uwierzcie, że pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a chleb wypiekany w domu jest smaczniejszy, dłużej zachowuje świeżość i jest zdrowszy.
Pomimo że chleb rustykalny jest dość czasochłonny (zaczyn należy sporządzić dobę wcześniej) a samo ciasto lepiące i dość luźne, to jego smak wart jest zachodu. Mimo mojego braku doświadczenia, chleb pięknie wyrósł i zachował kształt. Może i Wy pokusicie się o jego zrobienie?
Pieczenie domowego chleba jest naprawdę proste! Przykładem tego jest dzisiejszy przepis, wystarczy niecałe 2,5 godziny i można otrzymać rumiany bochenek drożdżowego chleba. Wystarczą drożdże, mąką, sól, woda lub mleko i ewentualnie odrobina cukru (aby pobudzić świeże drożdże do pracy). Ciasto wyrasta samo w formie i w niej też jest później pieczone.