Chleb z otrębami i siemieniem lnianym
Według dietetyków i żywieniowców chleb stanowi unikalny produkt spożywczy zawierający w pożądanych ilościach wszystkie składniki odżywcze: energetyczne, budulcowe i regulujące. Dominującym składnikiem jest skrobia, która w przeciwieństwie do cukrów prostych, nie stanowi ryzyka dla zdrowia człowieka. Wśród licznych składników występują substancje, które nie są trawione i przyswajalne, stanowiące błonnik pokarmowy. Tak urozmaicony skład chleba i produktów zbożowych jest podstawą piramidy żywności. Produkty zbożowe są najważniejszym jej składnikiem.
Wypiek domowego chleba wymaga umiejętności i wyczucia, dlatego jeśli jest on udany z dumą go spożywamy. W celu wzbogacenia smaku chleba możemy dodać otręby, ziarna dyni, słonecznika, siemienia lnianego, a nawet zioła i suszone warzywa.
Jak zauważyliście w większości przepisów na chleb z dodatkiem drożdży ciasto do wyrośnięcia odstawia się w ciepłe miejsce, lecz w przypadku tego chleba jest inaczej. Wyrobione ciasto odstawia się w chłodne miejsce i ze zdziwieniem wyrasta, natomiast chleb jest puszysty w środku, a skórka chrupiąca.
Porcja na 2 wąskie formy (keksówki)
Składniki:
Przygotowanie rozczynu:
Do garnuszka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Do dużego garnka należy przesiać obie mąki, dodać sól i wlać rozczyn. Wymieszać z odrobiną mąki za pomocą łyżki. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął fermentować (pracować). Po tym czasie dodać otręby, kminek, tymianek, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni oraz wlać letnią wodę. Dokładnie wyrobić ciasto na chleb pod koniec dodając olej. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Po tym czasie dwie wąskie formy wysmarować olejem. Ciasto równo podzielić na 2 formy, na łyżkę wylać olej i wyrównać wierzch ciasta, posypać makiem lub czarnuszką. Piec 1-1,5 godziny w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć do 150 stopni.
Wypiek domowego chleba wymaga umiejętności i wyczucia, dlatego jeśli jest on udany z dumą go spożywamy. W celu wzbogacenia smaku chleba możemy dodać otręby, ziarna dyni, słonecznika, siemienia lnianego, a nawet zioła i suszone warzywa.
Jak zauważyliście w większości przepisów na chleb z dodatkiem drożdży ciasto do wyrośnięcia odstawia się w ciepłe miejsce, lecz w przypadku tego chleba jest inaczej. Wyrobione ciasto odstawia się w chłodne miejsce i ze zdziwieniem wyrasta, natomiast chleb jest puszysty w środku, a skórka chrupiąca.
Porcja na 2 wąskie formy (keksówki)
Składniki:
- 70 dag mąki pszennej razowej,
- 30 dag mąki pszennej tortowej typu 500,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 szklanka otrąb pszennych,
- 1 łyżka soli,
- 5 dag drożdży,
- przyprawy: kminek mielony (1 łyżka), tymianek (1 łyżka),
- 2 szklanki letniej wody,
- 1/3 szklanki ciepłego mleka,
- 4 łyżki oleju,
- dodatkowo: ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, mak
Przygotowanie rozczynu:
Do garnuszka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Do dużego garnka należy przesiać obie mąki, dodać sól i wlać rozczyn. Wymieszać z odrobiną mąki za pomocą łyżki. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął fermentować (pracować). Po tym czasie dodać otręby, kminek, tymianek, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni oraz wlać letnią wodę. Dokładnie wyrobić ciasto na chleb pod koniec dodając olej. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Po tym czasie dwie wąskie formy wysmarować olejem. Ciasto równo podzielić na 2 formy, na łyżkę wylać olej i wyrównać wierzch ciasta, posypać makiem lub czarnuszką. Piec 1-1,5 godziny w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć do 150 stopni.