Chleb codzienny – przepis podstawowy
Nam nigdy się nie chce, a przyznaję, że zdarza mi się regularnie zapominać o chlebie. Być może dlatego, że mam świadomość, że tak łatwo mogę sama upiec swój pachnący, chrupiący, świeży bochenek bez zbędnych polepszaczy i chemii, której niestety coraz więcej w naszej diecie. Co więcej, mogę za każdym razem zaszaleć z innymi dodatkami (zioła, suszone pomidory, oliwki, podsmażona cebulka, orzechy, rodzynki, bekon itp.), przez co na tej samej chlebowej bazie powstają coraz to nowe kombinacje smaków.
Dzisiaj postanowiłam zaprezentować przepis na chleb, który odkryłam niedawno, ale pokochałam od pierwszego zamieszania. Już podczas wyrabiania ciasta czułam, że to będzie dobry chleb. I jest – idealnie wyrośnięty, o piękniej strukturze i smakowitej konsystencji. Tuż po upieczeniu jest chrupiący, odpowiednio przechowywany świetnie zachowuje świeżość nawet przez kilka dni i wspaniale smakuje takim prawdziwym, domowym chlebem. Niezaprzeczalnym plusem w moim przypadku jest też fakt, że jest to chleb na komercyjnych drożdżach, więc jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu – idealny jest więc dla takich zapominalskich jak ja. Przy dobrej organizacji, będzie gotowy jeszcze przed śniadaniem lub kolacją – jak kto woli.
Składniki:
(1 „dość duży” bochenek)
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 750
- 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka letniej wody
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- dodatki (opcjonalnie, do wyboru): 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 podsmażona cebula, 2-3 łyżki podsmażonego boczku, garść oliwek, kilka suszonych pomidorów, garść orzechów lub innych bakalii itp)
Przygotowanie krok po kroku:
- Wodę i mleko podgrzej. Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący.
- Drożdże rozmieszaj w 1/4 szklanki letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się aktywowały.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki – wszystkie mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier.
- Do mieszanki mąki dodaj rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie rozpływające się zbytnio.
- Po zarobieniu ciasta zacznij je zagniatać i wyrabiaj aż do momentu gdy będzie elastyczne i zacznie dobrze odchodzić od dłoni. Podczas wyrabiania dodaj oliwę, co ułatwi pracę z ciastem. Unikaj nadmiernego podsypywania mąką.
- Dobrze wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski i przykryj folią lub czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Powinno to zając około 45 minut w zależności od temperatury otoczenia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Jeśli zamierzasz upiec chleb z dodatkami, teraz zagnieć wybrane dodatki.
- Rozpłaszcz lekko ciasto i zawijając brzegi do środka, uformuj bochenek sklejając końcówki ciasta u góry. Powtórz czynność dwu-trzykrotnie, aby podczas pieczenia chleb zachował swój kształt.
- Uformowany bochenek przełóż do oprószonego obficie mąką koszyka rozrostowego (lub wyłożonego ściereczką durszlaka) lub foremki.
- Przykryj ponownie folią tak, aby nie dotykała się powierzchni ciasta i odstaw na około 30 minut do podwojenia objętości.
- Przed pieczeniem delikatnie przełóż chleb z koszyka na blachę i ewentualnie natnij w kilku miejscach ostrym nożem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 45 minut lub do chwili aż skórka osiągnie odpowiedni stopień wypieczenia.
- Ostudź na kratce. Krój po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!