Szybki chleb domowy

Szybki chleb domowy

Zdjęcie - Szybki chleb domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczenie domowego chleba jest naprawdę proste! Przykładem tego jest dzisiejszy przepis, wystarczy niecałe 2,5 godziny i można otrzymać rumiany bochenek drożdżowego chleba. Wystarczą drożdże, mąką, sól, woda lub mleko i ewentualnie odrobina cukru (aby pobudzić świeże drożdże do pracy). Ciasto wyrasta samo w formie i w niej też jest później pieczone.

Przepis jest naprawdę niekłopotliwy i idealnie nadaje się dla zabieganych i zapracowanych. Trzeba tylko poświęcić 3-4 minut na wyrobienie ciasta, można to zrobić ręcznie lub wykorzystać mikser planetarny.

Zdjęcie - Szybki chleb domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybki chleb domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybki chleb domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szybki chleb domowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki

  • Rozczyn drożdżowy:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g letniego mleka lub wody
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 650 lub 550
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Ciasto właściwe:
  • 450 g mąki pszennej typ 650lub 550
  • rozczyn drożdżowy
  • 310 ml letniego mleka lub wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Drożdże kruszymy, wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier i mąkę. Zalewamy letnim (lecz nie gorącym) mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
  2. W tym czasie do misy wsypujemy mąkę i dodajemy sól. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wlewając letni płyn, powoli wyrabiamy ciasto. Po ok. 4 minutach osiągniemy elastyczne ciasto.
  3. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy odrobiną masła/oleju i posypujemy bułką tartą/otrębami. Przekładamy do formy ciasto, przykrywamy ściereczką na 1,5 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta spryskujemy zimną wodą, delikatnie nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do pieca.
  5. Pieczemy 40 minut. Po upieczeniu spryskujemy wierzch chleba zimną wodą, wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Kategorie przepisów