Szybki chleb domowy
Pieczenie domowego chleba jest naprawdę proste! Przykładem tego jest dzisiejszy przepis, wystarczy niecałe 2,5 godziny i można otrzymać rumiany bochenek drożdżowego chleba. Wystarczą drożdże, mąką, sól, woda lub mleko i ewentualnie odrobina cukru (aby pobudzić świeże drożdże do pracy). Ciasto wyrasta samo w formie i w niej też jest później pieczone.
Przepis jest naprawdę niekłopotliwy i idealnie nadaje się dla zabieganych i zapracowanych. Trzeba tylko poświęcić 3-4 minut na wyrobienie ciasta, można to zrobić ręcznie lub wykorzystać mikser planetarny.
Szybki chleb domowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki
- Rozczyn drożdżowy:
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g letniego mleka lub wody
- 2 łyżki mąki pszennej typ 650 lub 550
- 1/2 łyżeczki cukru
- Ciasto właściwe:
- 450 g mąki pszennej typ 650lub 550
- rozczyn drożdżowy
- 310 ml letniego mleka lub wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Drożdże kruszymy, wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier i mąkę. Zalewamy letnim (lecz nie gorącym) mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
- W tym czasie do misy wsypujemy mąkę i dodajemy sól. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wlewając letni płyn, powoli wyrabiamy ciasto. Po ok. 4 minutach osiągniemy elastyczne ciasto.
- Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy odrobiną masła/oleju i posypujemy bułką tartą/otrębami. Przekładamy do formy ciasto, przykrywamy ściereczką na 1,5 h.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta spryskujemy zimną wodą, delikatnie nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do pieca.
- Pieczemy 40 minut. Po upieczeniu spryskujemy wierzch chleba zimną wodą, wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.