Chleb z siemieniem lnianym

Chleb z siemieniem lnianym



Zdjęcie - Chleb z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„To jest nasz chleb powszedni. Właściwie to nie nasz tylko mojego męża i dzieci bo ja od pewnego czasu musiałam wykluczyć ze swojej diety gluten. Dla siebie piekę inny chleb. Przepis jest dość prosty i nie wymaga długiego czasu oczekiwania. Jak się z rana za niego zabierzemy do obiadu powinien być upieczony. Pod warunkiem, że w pomieszczeniu w którym wyrasta jest ciepło tzn. 23-25°C. U mnie w domu jest mniej więc się posiłkuję piekarnikiem. Wstawiam ciasto na czas wyrastania do piekarnika i włączam oświetlenie. Ilość ciepła od żarówki wystarczająco podnosi temperaturę. Chleb ładnie wyrasta. Jest wilgotny po upieczeniu i się nie kruszy. Utrzymuje świeżość 3-4 dni. Można go zamrażać.”
Zdjęcie - Chleb z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chleb z siemieniem lnianym (przepis własny)
Składniki na 2 keksówki o wym.11x30cm
700g maki pszennej chlebowej typ 750
350g mąki żytniej typ 720
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonych drożdży
520ml wody

Siemię lniane zalać 150ml wody i zostawić na całą noc do napęcznienia (12-16h). Na drugi dzień umieścić w misie robota wszystkie składniki (łącznie z namoczonym siemieniem) i wyrabiać około 3 minut. W razie potrzeby należy skorygować ilość wody lub mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjemy i jej wilgotności. Ciasto powinno być plastyczne i utworzyć kulę. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 2-2,5h. Po tym czasie przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i podzielić na dwie części. Każdą porcję ciasta rozciągnąć na blacie formując prostokąt. Następnie podzielić go w myślach na trzy części i złożyć jak list tzn. najpierw część dolną na środkową lekko dociskając , a następnie przykryć górną częścią również dociskając. Zawinąć końce pod spód i przełożyć zawinięciem do dołu do wysmarowanych masłem foremek. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5h w zależności od temperatury jaka panuje w pomieszczeniu.
Wyrośnięte chlebki posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 220°C i piec jeszcze 35 minut. Gdyby chlebki za bardzo się przypiekały można je nakryć kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczone chlebki od razu wyjąć z formy na kratę kuchenną do wystudzenia.
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów