Zupa- krem z dyni
Ale nie taka zwyczajna! Swój niebanalny smak zawdzięcza dodatkowi imbiru, gałki muszkatołowej oraz mleka kokosowego. Nawet nie wyobrazicie sobie tego jak bardzo chciało mi się w ostatnim czasie pysznej, rozgrzewającej zupy dyniowej! Pojawiła się dynia, więc i zupa powstała. Szybki rzut na google pokazał, że takich zup jest mnóstwo. Każdy dodaje coś innego, każdy ma inne proporcje. Więc i ja postanowiłam obmyślić własną kompozycję. Zostało mi jeszcze ponad połowa dyni więc na pewno wykorzystam ją w innym, równie smacznym daniu. Kto się pisze na taką zupkę?
Składniki:
- 850 g miąższu z dyni
- 2 duże ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 duża cebula
- 2,5 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- do podania: groszek ptysiowy (lub grzanki)
I co dalej?:
Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż ta się zeszkli. Następnie dodaj przygotowany wcześniej miąższ z dyni, obrane i pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki oraz drobno posiekany imbir. Podsmażaj 2 minuty ciągle mieszając po czym zalej gorącym bulionem. Ogień ustaw na średni i gotuj wszystko razem, aż warzywa nieco zmiękną. Po tym czasie zblenderuj wszystkie składniki na gładką, kremową masę. Zmniejsz ogień na najmniejszy i dodawaj mleko kokosowe małymi partiami ciągle mieszając. Całość dopraw gałką muszkatołową i solą. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Dlaczego warto polubić fanpage PrzepisoTeki? Chociażby dlatego, że podczas wczorajszej zajawki o rozpoczęciu sezonu dyniowego jedna z czytelniczek pochwaliłam się piękną dynią gigantem, którą wyhodował jej dziadek. Jeśli chcecie zobaczyć zdjęcia tego okazu i dowiedzieć się jak był duży zapraszam do odnalezienia zdjęcia z dynią (takiego samego jak poniżej).
Inne moje propozycje na dyniowe pyszności:
Marynowana dynia