Porady kulinarne
-
-
Masa serowa - co zrobić, aby była delikatniejsza?
Jeżeli chcecie, żeby masa (serowa) była lżejsza, to zmiksujcie wszystkie składniki oprócz białek, a potem delikatnie wmieszajcie ubitą na sztywno pianę.
-
Jak obrać granata?
Na początku kroję owoc na ćwiartki. Delikatnie odkrywam i odginam kolejne części, a pestki lądują w misce.
-
Lambas ( chlebek elficki) - jakie składniki?
Znajdziecie w nim czekoladę i moc bakalii: orzechy włoskie i laskowe, migdały, wiórki kokosowe, suszone morele, kandyzowaną skórkę pomarańczową.
-
Curry - jakie są zasady przygotowania?
Po pierwsze - warzywa muszą być naprawdę chrupiące, jednak mimo tego porządnie obrobione termicznie.
Po drugie - curry musi być ostre, a najlepiej jeśli ostrość uzyskuje dzięki świeżej papryczce, imbirowi i dużej ilości czosnku. Oczywiście można skorzystać z suszonych przypraw, jeśli akurat nie mamy pod ręką świeżych, ale musimy liczyć się z mniej spektakularnym efektem.
Po trzecie - kolejność dodawania składników.
Po czwarte - według mnie nie ma sensu robić mniej ostrego curry, jeśli ktoś preferuje łagodniejsze smaki. W ostrości tkwi istota tego dnia. Dla amatorów łagodniejszych smaków są inne dania i kuchnie.
Po… -
-
Placuszki z cukinii - z czym podawać?
Świetnie smakują zarówno z gęstą śmietaną, jak i z ostrym sosem chili.
-
Strucla makowa - co zrobić, aby nie pękła podczas pieczenia?
Ciasto trzeba koniecznie piec w pergaminie, by nie popękało.
-
Czym formować trufle?
Trufle formuję przy pomocy małej łyżeczki do lodów lub dwóch łyżeczek do herbaty - aby ułatwić sobie formowanie, przed każdym nabraniem masy maczam łyżeczki w gorącej wodzie.
-
Jak gotować łazanki?
Gotujemy wrzucając je do wrzątku. Czekamy aż wypłyną na wierzch, mieszając od czasu do czasu. Po wypłynieciu gotujemy jeszcze jakieś 2 - 3 min (w zależności od grubości i wielkości klusek), a następnie odcedzamy i kilkakrotnie przelewamy zimną wodą. Zwykle po odcedzeniu mieszam łazanki z odrobiną roztopionego masła i w tej postaci czekają na podanie.
-
Jak zamrażać nieugotowane łazanki?
Łazanki rozsypać cienką warstwą na płaskiej tacy. Tacę z kluskami wstawiamy do zamrażarki na ok. pół godziny. Po tym czasie wsypujemy kluseczki do foliowego woreczka i ponownie (bez obawy, że sie skleją) umieszczamy w zamrażarce.
-
Kapusta kiszona - co zrobić, gdy jest za kwaśna?
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją pokroić, zalać 1,5 szkl. wody i zagotować. Następnie przecedzić przez durszlak i tak przygotowaną kapustę dopiero wrzucić do garnka.
-
Co zrobić, gdy pierniki w puszce nie miękną?
Jeśli po kilku dniach pierniczki nie zmiękną, włożyć do puszki kawałki obranych jabłek.
-
Masło klarowane - jak je zrobić?
100 g masła wkładamy do żaroodpornej miseczki i rozpuszczamy w niej masło przez 10 minut w 110 stopniach. Roztopione masło przelewamy przez sitko lub gazę, a reszty się pozbywamy.
-
Jak zrobić polewę czekoladową?
Czekolady topimy razem z margaryną w kąpieli wodnej (układamy w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą). Dodajemy mleko i mieszamy, aż całość dokładnie połączy się razem. Tak przygotowaną polewą pokrywamy całe ciasto. Całość dobrze schładzamy w lodówce (nawet całą noc).
-
Co zrobić, aby biszkopt nie opadł?
Aby biszkopt nie opadł, zaraz po wyjęciu z pieca upuszczam go razem z formą na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra. Dwa razy :)