Porady kulinarne
-
Orzech kokosowy - jak go otworzyć?
Najpierw należy odlać płyn. W tym celu szpikulcem do lodu lub śrubokrętem należy zrobić dziurę (na orzechu są takie trzy plamki ciemnego koloru - jedna z nich powinna być w miarę cienka). Do kubeczka wylać płyn z orzecha, przecedzając go przez sitko. Orzech wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni i piec aż zacznie pękać (około pół godziny). Teraz wystarczy stuknąć orzech młotkiem - powinien rozpaść się na kawałki.
-
Miód - czy można dodać go do wrzątku?
Jeśli miód dodasz do wrzątku, to pod wpływem temperatury straci on swoje właściwości.
-
Jak przygotować pyszne faworki?
1. Śmietany należy dodać tyle, aby otrzymać ciasto gładkie, nie klejące sie do rąk o konsystencji zbliżonej do ciasta pierogowego
2. Masło powinno być jak najlepszej jakości
3. Po każdym posmarowaniu masłem i złożeniu w kopertę, należy ciasto wałkować tylko w jedną stronę - od siebie na zewnątrz. Wałka nie należy cofać po cieście, lecz zawsze unosić go w górę i ponownie wałkować od siebie.
4. Przed samym wycinaniem faworków można wałkować w każdą stronę
5. Aby przy wałkowaniu ciasto nie przywierało do stolnicy, należy lekko je podsypywać mąką.
6. Tłuszcz do smażenia powinien być bardzo gorący.
-
Rosół - ile czasu gotować?
Nie ugotujemy rosołu w pół godziny czy nawet godzinę. Przykro mi, ale na dobry rosół trzeba poświęcić od 1,5 (gdy nam się naprawdę bardzo spieszy) do nawet 3 godzin. Nie należy jednak zapominać, że do ugotowania pysznego rosołu potrzeba jedynie dużo czasu, nie pracy. Przez większość czasu rosół gotuje się powoli, a my mamy czas dla siebie.
-
Sernik - jakie są zasady przygotowania ?
Ważne uwagi: wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (przynajmniej 2 h wcześniej wyjmujemy z lodówki), masę serową miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej, sernik studzić z minimalnie uchylonymi drzwiami piekarnika.
-
Faworki - jak zrobić faworki doskonałe?
Nie zapomnijcie o tym, że: mąkę do ciasta należy przesiać i nie dodawać jej zbyt dużo; ciasto faworkowe powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego, nie należy również ciasta zbyt mocno podsypywać, wybijanie wałkiem jest konieczne, możecie zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków (min. 5-10 minut), ciasto musi "odpocząć", ciasto należy rozwałkować najcieniej jak sie tylko da, faworki wrzucamy na gorący smalec (lub plantę) i pilnujemy, aby się nie spaliły (wystarczy kilka sekund i po faworkach)-), po usmażeniu koniecznie trzeba osączyć faworki na papierowych ręcznikach
-
Uszka do barszczu - jak mrozić?
Jeżeli chcę zamrozić uszka, to wyławiam je po ugotowaniu i hartuję zamaczając w zimnej wodzie na kilka minut; odcedzam i zostawiam na tacy, aby pozostała woda ociekła. Gdy są już całkowicie zimne smaruję je oliwą i zamrażam.
Aby podać zamrożone uszka wrzucam na gotującą wodę i gotuję krótką chwilę.
-
Jak sklarować rosół?
Białka ubić na pianę, dodać do chłodnego rosołu i mieszać. Podgrzewać rosół często mieszając, aż się zagotuje. Odstawić na 10 min., po czym przecedzić przez gazę.
-
Jak zamrozić uszka?
Układam uszka na tacy wyłożonej folią spożwczą tak, żeby sie nie stykały. Wkładam do zamrażarki i kiedy sie zamrożą (ok. 30 min), wyjmuję i przekladam do woreczka, po czym ponownie wkladam do zamrażarki. Gotuję bezpośrednio przed Wieczerzą, wrzucając takie zamrożone wprost do wrzątku (gotują się oczywiscie dłuzej niż świeże).
Po ugotowaniu wyławiam i układam na polmiskach polewając lekko, stopionym maslem.
Ważne jest, zeby ukladac je w jednej warstwie, jesli beda leżały jedne na drugich, na pewno sie posklejają. -
Pierniki - jak przyśpieszyć ich mięknięcie?
Kilka plasterków jabłka przyspieszy proces "dojrzewania" i sprawi, że pierniki są cudownie miękkie już na drugi dzień.
-
Kapusta z grochem - jak przygotować groch?
Groch przebrać i dokładnie wypłukać. Jeśli używamy połówek grochu - nie trzeba go namaczać. Cały groch najlepiej namoczyć na noc. Groch ugotować w wodzie, w której się moczył (ma jej być niewiele - tyle, żeby go lekko zakrywała). Pod koniec gotowania posolić. Groch powinien być dobrze rozgotowany.
-
Barszcz - kiedy traci swój kolor?
Barszczu nie wolno gotować, ponieważ podczas gotowania traci kolor.
-
Postna kapusta wigilijna - jakie składniki?
Nie podaję proporcji ilościowych składników zupełnie celowo - każdy wie, ile tejże kapusty chce przyrządzić, każdy też ma swoje preferencje smakowe. W mojej kapuście na przykład jest bardzo dużo suszonych śliwek.
Składniki na kapustę wigilijną (postną): dobra kapusta kiszona, cebula, marchewka, śliwki suszone, grzyby suszone, olej, listek laurowy, nasiona kopru (nieobowiązkowe, ale naprawdę warto), sól, cukier, pieprz kolorowy. Podstawa to DOBRA kapusta. -
Jak rozmrażać bigos?
Zamrożony bigos wyjmujemy z zamrażarki dzień przed podaniem i wstawiamy do lodówki, aby się rozmroził. Podgrzewamy na małym ogniu, a od momentu zabulgotania dusimy jeszcze co najmniej kwadrans.
-
Nalewki - jakich alkoholi użyc?
Poniżej sprawdzone połączenia alkoholowe:
- 1 l ciemnego rumu + 200 ml spirytusu ( na podwójną porcję )
- 850 ml rumu + 150 ml spirytusu ( na podwójną porcję )
- 0,5 l spirytusu rozcieńczonego do 50%
-
Jak dodawać cukier do nalewki?
Najważniejsze - należy go rozmieszać z alkoholem i dopiero tym zalać owoce. Można też rozpuścić cukier w niewielkiej ilości lekko podgrzanego rumu. Gdy mieszanka ostygnie, dodać resztę alkoholu.