Suflet z twarogiem wiejskim

Suflet z twarogiem wiejskim
Zdjęcie - Suflet z twarogiem wiejskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten suflet wymaga trochę starań ale dobrze przygotowany jest naprawdę wart zachodu. Kremowy, puszysty, z wyraźna nutą cytryny i chrupiącą, lekko skarmelizowaną skórką. Autorem oryginalnego przepisu jest David Lebovitz i znajdziecie go w jednej z najciekawszych, z ostatnio wydanych, książek kulinarnych - "Słodkie życie w Paryżu". U Davida występuje on na bazie serka Fromage Blanc, który jednak z powodzeniem zastąpić można właśnie powszechnie dostępnym twarogiem wiejskim. Oryginalnie jest on pieczony również w jednej formie, ilość i rodzaj składników lekko zmodyfikowana. Pamiętać trzeba o starannym trzymaniu się przepisu bo suflet to bestia złośliwa i kapryśna i ma tendencję do opadania zaraz po wyjęciu z pieca. Z podanej ilości składników wyjdzie 5 porcji.


  • 180g półtłustego twarogu wiejskiego
  • 60g jogurtu greckiego
  • 65g masła
  • 90g cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 13g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • cukier kryształ do obsypania
  • szczypta soli

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Żółtka, twaróg i jogurt również powinny być w takiej temperaturze, natomiast białka najlepiej przechowywać w lodówce.


Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ramekiny wysmarować odrobiną masła i obsypać cukrem kryształowym dno i ścianki naczynia, nadmiar cukru wysypać. Twaróg oraz jogurt zmiksować razem w blenderze na gładki krem bez grudek. Miękkie masło utrzeć ze skórka startą z cytryny oraz mąką ziemniaczaną. Dodać żółtka, zmiksowany wcześniej twaróg i ucierać dalej do połączenia składników.


Zimne białka ze szczyptą soli ubijać ubijać mikserem w suchym naczyniu, najlepiej miedzianym, metalowym lub szklanym. Plastikowe naczynie nie nadaje się do tego celu ze względu na gorsze napowietrzenie masy. Kiedy się mocno spieni, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru pudru. Masa powinna być bardzo sztywna po zakończeniu i nie powinna wypadać po odwróceniu naczynia do góry dnem. Tak uzyskaną masę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy serowej i delikatnie łączymy drewnianą łyżką. Nie należy mieszać zbyt długo aby nie straciło puszystości.


Masą napełnić ramekiny tak aby powierzchnia było nieco poniżej krawędzi. Posypać z góry cukrem kryształem (około 3 łyżeczek na całość). Ramekiny wstawić do większej formy metalowej, którą napełniamy ciepłą wodą na wysokość 2-3 centymetrów. Całość wstawić na dolny poziom do nagrzanego pieca na około 30 minut. Czas pieczenia można lekko skrócić lub wydłużyć w zależności od preferencji - im dłuższe pieczenie tym bardziej zwarta konsystencja i przypieczona skórka na górze.


Suflety w trakcie pieczenia mocno wyrastają, po wyjęciu z pieca zaczynają opadać więc dobrze jest serwować je natychmiast. Jeśli suflet opadnie zbyt szybko i poniżej krawędzi naczynia będzie nadal jadalny i smaczny ale straci swoją niepowtarzalną strukturę. Można posypać cukrem pudrem przed podaniem.



Zdjęcie - Suflet z twarogiem wiejskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Kategorie przepisów