Czosnkowe krewetki z patelni
Prosta, smaczna i szybka przekąska na ciepło. Podsmażone na oliwie z dodatkiem masła i doprawione czosnkiem - takie krewetki lubię najbardziej. Do tego chrupiące grzanki - i nic więcej do szczęścia nie trzeba :) Polecam użycie dużych krewetek tygrysich, koktajlowe się nie nadają, za bardzo się wysuszają podczas smażenia.
przepis z opakowania krewetek
Składniki :
- 250 g mrożonych, gotowanych krewetek tygrysich
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 100 g masła
- oliwa
- sól
dodatkowo:
- bagietka
Krewetki przelać wrzątkiem na sitku*, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić połowę czosnku, lekko podsmażyć (nie powinien się zarumienić). Dodać krewetki i masło. Zwiększyć ogień i smażyć krewetki przez ok.4-5 minut. Pod koniec smażenia oprószyć je solą i dodać pozostały czosnek.
Zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kromki bagietkę.
Od razu podawać.
*bez rozmrażania też się udadzą