Porady kulinarne

  • Czekoladowa trufla - jak ją zrobić ?

    W garnuszku wymieszać skondensowane mleko i połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać i gotować na małym ogniu. Gdy masa będzie jednolita dodać mleko. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia. 

  • Pierogi - jak je przygotować i formować ?

    Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników. Mąkę zalewam w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) - dzięki temu ciasto jest elastyczne. Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę.

    Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę.

    Pochodzi z przepisu: PIEROGI Z SERCAMI WOŁOWYMI
  • Chleb z ziarnami - kiedy nie wyrośnie?

    Przy dodaniu do chleba za dużej ilości ziaren, chleb może nie wyrosnąć tak jak powinien.

  • Ciasto na naleśniki - co się dzieje z kaszą manną?

    Kasza opada na dno miseczki, więc przed każdorazowym wylaniem ciasta na patelnię należy porządnie wymieszać całość.

    Pochodzi z przepisu: Naleśniki z kaszy manny
  • Jak gotować makaron?

    W duzym garnku, bez przykrycia, w dużej ilości słonej wody.
    Spotkałam sie z powiedzeniem, ze woda na makaron powinna byc tak słona, jak Morze Srodziemne :) Po zagotowaniu wody wrzucamy makaron. Robimy to stopniowo, "przesiewając" przez palce, tak, żeby nie wrzucić do wody całego na raz. Po wrzuceniu od razu mieszamy i doprowadzamy do wrzenia (trzeba uważać, ponieważ świeży makaron bardzo łatwo kipi). Zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty od wypłynięcia, mieszając od czasu do czasu. 
    Po tym czasie makaron odcedzamy.
    Jezeli zrobiliśmy makaron, który chcemy wymieszać z sosem, od razu po odcedzeniu, gorący, dodajemy do sosu. Trzeba…

    Pochodzi z przepisu: Domowy makaron
  • Jak postępować z makaronem po pokrojeniu?

    Po pokrojeniu makaron należy rozłożyć cienką warstwą, na blacie posypanym mąką. Jeżeli jest to długi makaron, należy chwycić za koniec każdej "wstążki" i potrząsnąć, aż się rozwinie. Następnie złapać kilka wstążek razem i luźno zwinąć w gniazdka. W tej postaci zostawić do podsuszenia. 
    Kiedy makaron podeschnie, można go ugotować lub przechowywać przez kilka dni w lodowce, ułożony w jednej warstwie, przykryty ściereczką. 
    Świeży makaron można też zamrozić. Cienkie nitki rozsypujemy, a grubsze, zwinięte w "gniazdka", rozkładamy na deseczce i wkładamy do zamrażalnika. Po zamrożeniu przekładamy do pojemników lub przesypujemy do torebek.

    Pochodzi z przepisu: Domowy makaron
  • Makaron - jak ustalić ilość, której potrzebujemy ?

    Ponoć powinno się przeznaczyć 1 jajko na każde 100 g mąki. Jest to, mniej więcej, porcja dla jednej osoby - jeżeli makaron bedzie daniem głównym. Jesli będzie dodatkiem do zupy, bierzemy połowę tej porcji.
    Dla jednej osoby przeznaczamy 80 - 100 g makaronu (waga przed ugotowaniem), jeśli bedzie on daniem głównym i ok. 40 g, jeśli będzie dodatkiem do zupy.

    Pochodzi z przepisu: Domowy makaron
  • Jakie są rodzaje makaronu?

    Według włoskiego nazewnictwa, najcieńsze wstążki, to tagliolini. Ich szerokość zależy od osoby, która je kroi - tak naprawdę, im cieniej, tym lepiej. Następne sa fettuccine (3 - 4 mm). Dalej, tagliatelle (ok. 8 mm). Najszersze, są pappardelle (szerokosc 2-3 cm).
    Ciasto na szersze makarony nie powinno byc zbyt cienko rozwałkowane, zazwyczaj na ok. 2 mm.

    Pochodzi z przepisu: Domowy makaron
  • Ciasto na makaron - czy dodać wodę?

    Niektórzy twierdzą, że do ciasta makaronowego nie powinno się dodawać wody, ponieważ ciasto stwardnieje. Nie zgadzam się z tym. Zawsze kiedy robię makaron, dolewam ciepłą wodę i uważam wręcz, że to dzięki niej makaron nie jest twardy.

    Pochodzi z przepisu: Domowy makaron
  • Orzech kokosowy - jak go otworzyć?

    Najpierw należy odlać płyn. W tym celu szpikulcem do lodu lub śrubokrętem należy zrobić dziurę (na orzechu są takie trzy plamki ciemnego koloru - jedna z nich powinna być w miarę cienka). Do kubeczka wylać płyn z orzecha, przecedzając go przez sitko. Orzech wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni i piec aż zacznie pękać (około pół godziny). Teraz wystarczy stuknąć orzech młotkiem - powinien rozpaść się na kawałki. 

    Pochodzi z przepisu: MUFFINY OWSIANO-KOKOSOWE
  • Miód - czy można dodać go do wrzątku?

    Jeśli miód dodasz do wrzątku, to pod wpływem temperatury straci on swoje właściwości.

    Pochodzi z przepisu: Napój na przeziębienia
  • Jak przygotować pyszne faworki?

    1. Śmietany należy dodać tyle, aby otrzymać ciasto gładkie, nie klejące sie do rąk o konsystencji zbliżonej do ciasta pierogowego

    2. Masło powinno być jak najlepszej jakości

    3. Po każdym posmarowaniu masłem i złożeniu w kopertę, należy ciasto wałkować tylko w jedną stronę - od siebie na zewnątrz. Wałka nie należy cofać po cieście, lecz zawsze unosić go w górę i ponownie wałkować od siebie.

    4. Przed samym wycinaniem faworków można wałkować w każdą stronę

    5. Aby przy wałkowaniu ciasto nie przywierało do stolnicy, należy lekko je podsypywać mąką.

    6. Tłuszcz do smażenia powinien być bardzo gorący.

  • Rosół - ile czasu gotować?

    Nie ugotujemy rosołu w pół godziny czy nawet godzinę. Przykro mi, ale na dobry rosół trzeba poświęcić od 1,5 (gdy nam się naprawdę bardzo spieszy) do nawet 3 godzin. Nie należy jednak zapominać, że do ugotowania pysznego rosołu potrzeba jedynie dużo czasu, nie pracy. Przez większość czasu rosół gotuje się powoli, a my mamy czas dla siebie.

    Pochodzi z przepisu: Rosół domowy – najlepszy
  • Sernik - jakie są zasady przygotowania ?

    Ważne uwagi:  wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (przynajmniej 2 h wcześniej wyjmujemy z lodówki),  masę serową miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej,  sernik studzić z minimalnie uchylonymi drzwiami piekarnika.

    Pochodzi z przepisu: Świąteczny sernik wykwintny
  • Faworki - jak zrobić faworki doskonałe?

    Nie zapomnijcie o tym, że: mąkę do ciasta należy przesiać i nie dodawać jej zbyt dużo; ciasto faworkowe powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego, nie należy również ciasta zbyt mocno podsypywać, wybijanie wałkiem jest konieczne, możecie zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków (min. 5-10 minut), ciasto musi "odpocząć", ciasto należy rozwałkować najcieniej jak sie tylko da, faworki wrzucamy na gorący smalec (lub plantę) i pilnujemy, aby się nie spaliły (wystarczy kilka sekund i po faworkach)-), po usmażeniu koniecznie trzeba osączyć faworki na papierowych ręcznikach

  • Uszka do barszczu - jak mrozić?

    Jeżeli chcę zamrozić uszka, to wyławiam je po ugotowaniu i hartuję zamaczając w zimnej wodzie na kilka minut; odcedzam i zostawiam na tacy, aby pozostała woda ociekła. Gdy są już całkowicie zimne smaruję je oliwą i zamrażam.

    Aby podać zamrożone uszka wrzucam na gotującą wodę i gotuję krótką chwilę.

    Pochodzi z przepisu: Barsz na zakwasie z uszkami

Zobacz też