Porady kulinarne
-
-
Makowiec - czym smarować ciasto?
Ciasto po rozwałkowaniu smaruję białkiem, co zapobiega przeciekaniu nadzienia i pozwala dobrze skleić krawędzie i brzegi.
-
Pierniczki - kiedy będą szybciej miękkie?
Z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym.
-
Jak zamrozić szałwię?
Najlepszym sposobem na zamrożenie szałwii jest mrożenie w pojemnikach na lody i na dodatek nie w wodzie, ale w oliwie.
-
Pomarańcze - dlaczego usuwać albedo?
Należy usuwać białą podskórkę pomarańczy (albedo) bo jest gorzkie.
-
Jak mrozić pierogi?
Pierogi układać porcjami na oprószoną mąką desce. Kiedy zamarzną, przełożyć do woreczka i na desce ułożyć kolejną porcję.
-
Jak zrobić warstwową kawę?
Najpierw do wysokiej szklanki trzeba wlać mleko z syropem, osobno w dzbanuszku zaparzyć kawę i ostrożnie wlać ją po ściankach szklanki. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i cynamon :)
-
Kluseczki "kładzione" - jak uzyskać ladny kształt?
Robię to przy pomocy dwóch łyżek. Nabieram ok. pół łyżki ciasta, zanurzam (pionowo) łyżkę z ciastem w bulionie i używając drugiej łyżki, zdejmuję ciasto wprost do zupy. Dzięki temu kluski są foremne i okrąglejsze niż, "kładzione" przy pomocy jednej łyżki.
-
Jak grillować łososia?
Rybę celowo grilluję ze skórką, ponieważ pozbawiona tej ochrony, z pewnością rozpadnie się na dwie części (przetestowałam). Lepiej więc grillować ją w całości. Poza tym wg. mnie, łosoś grillowany ze skórą, ma o wiele bogatszy smak.
-
Suflet - jakie są zasady przygotowania?
- Nie ubijaj białka w plastikowej misce. Pod koniec ubijania, dodaj szczyptę soli, dzięki temu masa nie opadnie.
- Masa beszamelowa z serem musi być ciepła, w momencie, w którym dodajesz pianę z białek.
- Kokilki muszą być wysmarowane masłem, a ich ścianki podsypane bułką tartą, serem lub mąką.
- Wypełnioną kokilkę gotową masą, wygładzamy z boku ścianek, czubkiem noża oraz wyrównujemy wierzch. To sprawi, że równo urośnie.
- Nie drażnimy sufletu negatywnymi myślami i nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
- Suflet podajemy natychmiast po upieczeniu, zanim zacznie opadać.
-
Jak zrobić "Tagliatelle" z cukinii?
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne a następnie przy pomocy zwykłej obieraczki do warzyw tniemy na cieniutkie paseczki, tak powstałe „tagliatelle” z cukinii gotujemy około 5 min. w osolonej wodzie.
-
Jak zrobić zielone smoothie?
Zasada jest prosta: miksujemy 80% owoców i 20% zielonych liści - dowolnych, ulubionych. Można używać salaty, kapusty, jarmużu, naci, ziół itp. - jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja :) Kiedy już liście nam zasmakują, można zmienić proporcje na 60/40.
-
Golonka - co robić podczas pieczenia ?
Podczas pieczenia należy pamiętać o obracaniu golonek i ewentualnym podlewaniu wodą.
-
Co zrobić z kasztanami przed pieczeniem?
Kasztany naciąć ostrym nożem na krzyż - nacina się je gdyż w przeciwnym razie mogą dość mocno zabrudzić nam piekarnik - po prostu wybuchną.
-
Omlet francuski - jakie składniki?
Oryginalny, francuski składa się tylko z jajek, wody i masła do smażenia.
-
Jak zrobić karmel?
Cukier stopić na niedużej patelni. Powinien się on całkowicie rozpuścić. Należy bardzo uważać bo jest bardzo gorący. Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić.