Porady kulinarne
-
Majonez - jakie są sposoby przygotowania?
Wg. "Jak gotować" jest kilka sposobów wykonywania majonezów. Do ryb ubijać można oliwę w równej części z rosołem rybim, dodając listek żelatyny. Bić, aż spieni się, jak białka z jaj, włożyć wtedy po jednym kilka żółtek, dodać sok cytrynowy do smaku i ubijać dalej w chłodnym miejscu, aż zgęstnieje. Do sałat można robić majonez gotowany, jest trochę oszczędniejszy. Dla osób, które nie znoszą oliwy, ucierać można majonez z deserowego masła lub dodawać masło i oliwę. Można gotowane żółtka zmieszać z surowym masłem, ale wówczas należy wziąć więcej żółtek.
-
Majonez domowy - jakie są zasady jego przygotowania?
Przy robieniu majonezu należy pamiętać jedynie o trzech rzeczach: składniki muszą mieć temperaturę pokojową, olej należy (zwłaszcza na początku) wlewać powoli i należy naprawdę bardzo szybko ucierać. Jeśli je spełnimy, nie ma możliwości aby nasz majonez nie udał się.
-
Grzaniec - jakiego wina użyć?
Zawsze przygotowuję „grzańca” na bazie wina czerwonego, można jednak użyć i ulubionego białego, wtedy jednak dopełnijcie je sokiem jabłkowym lub z jasnych winogron.
-
Garnek rzymski - co zrobić przed włożenem chleba?
30 min. przed końcem wyrastania przygotować garnek rzymski, który najpierw trzeba moczyć ok. 30 min., potem wytrzeć do sucha, natłuścić olejem i obsypać otrębami.
-
Co zrobić, aby ciasto zarumienilo się z wierzchu?
Aby ciasto zarumieniło się z wierzchu na 2-3 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg.
-
Jak przechowywać pesto?
Pesto przechowujemy w szczelnie zamkniętych, szklanych pojemnikach w lodówce.
-
Pesto - do czego je dodawać?
Służy jako sos do makaronów, ale idealnie smakuje również ze świeżym pieczywem. Jedna łyżka dodana do zupy jarzynowej wzbogaci jej smak a odrobina w sałatce nada jej niepowtarzalnego aromatu. Dodając do makaronu dobrze jest rozprowadzić odrobiną gorącej wody, w której gotował się makaron.
-
Ciecierzyca - co zrobić przed gotowaniem?
Suche ziarna można ugotować po wcześniejszym namoczeniu ich w wodzie przez kilkanaście godzin/10-12/ .
-
Awokado - dlaczego należy skropić je cytryną?
Cytryna nie dość, że wydobywa smak owocu to jeszcze zapobiega ciemnieniu jego miąższu.
-
Biszkopt idealny - jakie proporcje składników?
5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej – minus 3 łyżki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki octu (winnego lub spirytusowego)
-
Jakich krewetek używać do smażenia?
Polecam użycie dużych krewetek tygrysich, koktajlowe się nie nadają, za bardzo się wysuszają podczas smażenia.
-
Suflet - jaka temperatura składników ?
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Żółtka, twaróg i jogurt również powinny być w takiej temperaturze, natomiast białka najlepiej przechowywać w lodówce.
-
Makaron - co zrobić, aby się nie posklejał?
Makaron ugotować dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał.
-
Lime curd - co zrobić, gdy robią się grudki?
Jeśli w kremie zrobiłyby się grudki, można go po prostu potraktować blenderem. Nie wpłynie to w żaden negatywny sposób na smak czy konsystencję, a krem będzie idealnie gładki.
-
Ziarna słonecznika - dlaczego przed użyciem należy zalać je wrzątkiem ?
Ta czynność ma na celu usunięcie chemikaliów, które używane są przy oczyszczaniu ziaren słonecznika z łupek.
-