Strudel z serem i brzoskwiniami
Przepisów na strudel znalazłam kilka. Różnią się one między sobą składnikami i ich proporcjami.
Zarabiając strudlowe ciasto można dodać roztopiony smalec, masło lub olej. Można użyć całego jajka, tylko białka, albo też w ogóle z niego zrezygnować. Jedna rzecz jest niezmienna i chyba najtrudniejsza - rozciągnięcie ciasta tak cienko aby stało się niemal przeźroczyste.
Być może, że mój strudel nie jest idealny, no ale cóż..... nie od razu Kraków zbudowano.
Ciasto na strudel:
25 dag mąki tortowej (typ 405)
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła
80 ml ciepłej wody
2 łyżki roztopionego masła do skropienia gotowego ciasta
1 jajko do posmarowania strudla przed pieczeniem
cukier puder do posypania gotowego strudla
Mąkę wymieszać z wszystkimi składnikami. Zagnieść ciasto i wyrabiać je tak długo aż pojawią się pęcherzyki.
Wówczas kulę ciasta zawinąć szczelnie w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto wyjąć, rozwałkować cienko na stole przykrytym serwetą.
Ciasto skropić tłuszczem i rozciągać rękami tak aby stało się cienkie jak papier.
Jeśli miejscami popęka świat się nie zawali.
Zgrubienia na krawędziach ciasta poobcinać.
Rozciągnięte ciasto pozostawić chwilę do obeschnięcia, a następnie znowu skropić tluszczem, nałożyć nadzienie i zwinąć w wałek przy pomocy serwety.
Strudel ułożyć na blasze posypanej mąką, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 50-60 min w temp. 180 C.
Nadzienie do strudla:
1 opakowanie (22 dag) sera typu włoskiego Pilos
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego
1 jajko
2-3 połówki brzoskwiń z puszki
Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę.
Serek dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami.
Dodać do niego brzoskwinie.