Porady kulinarne
-
Orzechy laskowe - jak pozbawić je skórki?
Orzechy podprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 st około 15 minut. Gorące orzechy zawinąć dokładnie w ściereczkę i masując w dłoniach otrzeć ze skórki.
-
Rosół meksykański - jakie składniki?
Meksykański rosół zawiera w sobie awokado, cebulkę, kawałki kurczaka, a zamiast makaronu – chipsy tortilla jako dodatek :) I – rzecz jasna – jest ostry. Ostrość tę nadaje papryczka chili chipotle w marynacie adobo. Jest to wędzona papryczka w sosie pomidorowym.
-
Racuchy - jak ustalić temperaturę tłuszczu?
Jeśli tłuszcz się nie pieni, oznacza to, że należy go bardziej podgrzać, jeśli natomiast racuch robi się od razu mocno brązowy, należy zmniejszyć temperaturę tłuszczu.
-
Jak przełożyć tortillę na patelni?
Na patelni połóż większy talerz, obróć patelnię trzymając patelnię i talerz. Zsuń z talerza tortillę z powrotem na patelnię.
-
Jak otworzyć kokos?
Są dwie metody :
-Na skorupie kokosa można zauważyć trzy dziurki . Należy znaleźć wśród nich miękki tzw. słaby punkt. Właśnie tutaj robi się otwór / ostrym narzędziem , śrubokrętem / i stawia owoc w naczyniu tak, aby jego zawartość spłynęła / można potrząsać/. Woda kokosowa jest bezbarwna i prawie bezwonna. Po usunięciu płynu owoc można mocno uderzyć młotkiem,
- Należy włożyć go do nagrzanego piekarnika /190/ st.C . Pod wpływem wysokiej temperatury łupina kokosa pęka. Piekarnik należy wyłączyć i po lekkim przestygnięciu wyjąć kokos. W pęknięcie włożyć nóż, a kokos się otworzy.
-
Kokos - na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Kupując kokos należy zwrócić uwagę,czy podczas potrząsania można usłyszeć chlupanie płynu zawartego w środku. Na skorupie kokosa można zauważyć trzy dziurki . Należy znaleźć wśród nich miękki tzw. słaby punkt. Właśnie tutaj robi się otwór.
-
-
-
Pudding ryżowy - jak uzyskać kremową konsystencję?
Śmietana nadaje całości niewiarygodnej więc, cudownie kremowej konsystencji.
-
Granola - jakie ma składniki podstawowe?
Dla mnie takim niezbędnym elementem granoli oprócz płatków owsianych są wiórki kokosowe i orzechy. Fajnie się spiekają i nadają jej chrupkości.
-
-
Risotto - jaki ryż dodać?
Risotto, to danie, którego głównym składnikiem jest ryż, ale nie byle jaki - "pierwszy wolny" ze sklepowej półki. To ryż przeznaczony tylko do tego dania. I nie jest to jakaś fanaberia. Ryż naprawdę musi być odpowiedni - carneroli albo arborio. Jest jeszcze odmiana loto, którą można spotkać w polskich sklepach.
-
-
Jak zagospodarować białka?
Często zdarza się, że po pieczeniu kruchego ciasta zostaje mi nadmiar białek, które trzeba jakoś zagospodarować. Pierwszą rzeczą, jaka wtedy przychodzi mi do głowy, są bezy albo piegusek. Okazuje się , że z białek można też upiec całkiem smaczną babkę o cytrusowym aromacie.
-
Pieczywo - jak uzyskać chrupiąca skórkę?
Jest wiele sposobów, aby uzyskać chrupiącą skórkę chleba i bułek. Wystarczy upiec swój chleb w piekarniku z postawioną miseczką z kostkami lodu. Można też posmarować wierzch ciasta chlebowego zimną wodą, chwilę przed pieczeniem. Niektórzy smarują też ciasto chlebowe rozbełtanym jajkiem. Są też mniej angażujące metody, o których na pewno nie zapomni się w trakcie przygotowywania chleba. Wystarczy do ciasta dodać kaszę manną, a dzięki temu wypiek będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę.
-
Panna Cotta - jak wyjąć ją z foremki ?
Należy zanurzyć foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie lub jeśli to nie zadziała to nożem oddzielić deser od ścianek foremki.