Porady kulinarne
-
Awokado - dlaczego należy skropić je cytryną?
Cytryna nie dość, że wydobywa smak owocu to jeszcze zapobiega ciemnieniu jego miąższu.
-
Biszkopt idealny - jakie proporcje składników?
5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej – minus 3 łyżki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki octu (winnego lub spirytusowego)
-
Jakich krewetek używać do smażenia?
Polecam użycie dużych krewetek tygrysich, koktajlowe się nie nadają, za bardzo się wysuszają podczas smażenia.
-
Suflet - jaka temperatura składników ?
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Żółtka, twaróg i jogurt również powinny być w takiej temperaturze, natomiast białka najlepiej przechowywać w lodówce.
-
Makaron - co zrobić, aby się nie posklejał?
Makaron ugotować dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał.
-
Lime curd - co zrobić, gdy robią się grudki?
Jeśli w kremie zrobiłyby się grudki, można go po prostu potraktować blenderem. Nie wpłynie to w żaden negatywny sposób na smak czy konsystencję, a krem będzie idealnie gładki.
-
Ziarna słonecznika - dlaczego przed użyciem należy zalać je wrzątkiem ?
Ta czynność ma na celu usunięcie chemikaliów, które używane są przy oczyszczaniu ziaren słonecznika z łupek.
-
-
-
Masa serowa - co zrobić, aby była delikatniejsza?
Jeżeli chcecie, żeby masa (serowa) była lżejsza, to zmiksujcie wszystkie składniki oprócz białek, a potem delikatnie wmieszajcie ubitą na sztywno pianę.
-
Jak obrać granata?
Na początku kroję owoc na ćwiartki. Delikatnie odkrywam i odginam kolejne części, a pestki lądują w misce.
-
Lambas ( chlebek elficki) - jakie składniki?
Znajdziecie w nim czekoladę i moc bakalii: orzechy włoskie i laskowe, migdały, wiórki kokosowe, suszone morele, kandyzowaną skórkę pomarańczową.
-
Curry - jakie są zasady przygotowania?
Po pierwsze - warzywa muszą być naprawdę chrupiące, jednak mimo tego porządnie obrobione termicznie.
Po drugie - curry musi być ostre, a najlepiej jeśli ostrość uzyskuje dzięki świeżej papryczce, imbirowi i dużej ilości czosnku. Oczywiście można skorzystać z suszonych przypraw, jeśli akurat nie mamy pod ręką świeżych, ale musimy liczyć się z mniej spektakularnym efektem.
Po trzecie - kolejność dodawania składników.
Po czwarte - według mnie nie ma sensu robić mniej ostrego curry, jeśli ktoś preferuje łagodniejsze smaki. W ostrości tkwi istota tego dnia. Dla amatorów łagodniejszych smaków są inne dania i kuchnie.
Po… -
-
Placuszki z cukinii - z czym podawać?
Świetnie smakują zarówno z gęstą śmietaną, jak i z ostrym sosem chili.
-
Strucla makowa - co zrobić, aby nie pękła podczas pieczenia?
Ciasto trzeba koniecznie piec w pergaminie, by nie popękało.