Porady kulinarne
-
Mąka z ciecierzycy - jak ją zrobić?
Wystarczy zmielić suchą ciecierzycę w mocnym blenderze lub młynku do kawy.
-
Jakie białka ubiją się najlepiej?
Najlepiej ubiją się białka schłodzone, więc trzymajmy je wcześniej kilka godzin w lodówce.
-
Bezy - jakie są zasady ich pieczenia?
Nigdy nie zamykamy piekarnika przy pieczeniu bez – bezy się suszy, nie piecze. Ja wkładam drewnianą łyżkę w drzwiczki, aby się nie zamykały. Taka mała szpara wystarczy.
-
Obręcze cukiernicze - z czego można je przygotować ?
Obręcze można przygotować z puszek po artykulach spożywczych.
-
Mohito - jakie są niezbędne akcesoria do wykonania drinka?
Kluczowe akcesoria do wykonania tego napoju to ugniatacz znany także pod angielską nazwą muddler - można od biedy zastąpić go drewnianą łyżką, wysoka szklanka oraz woreczki do lodu do drinków.
-
Galaretka - jak wyciągnąć ją z plastikowego pojemnika?
Pojemniczek wystarczy na moment włożyć do ciepłej wody, a galaretka wyskoczy bez problemu.
-
Powidła truskawkowe - ile cukru dodać?
Jeżeli truskawki są słodkie, można zmniejszyć ilość cukru lub nie dodawać go wcale.
-
Powidła truskawkowe - jak długo smażyć?
Smażenie można rozłożyć sobie na kilka dni - codziennie po trochę.
-
Pomidor - jak ściągnąć skórkę?
Pomidory nacinamy u nasady na krzyż. Zaparzamy w gorącej wodzie, następnie wkładamy do miski z zimną wodą. Po chwili możemy ściągnąć z nich skórkę.
-
-
Pasta Primavera - jakie składniki?
Podstawą dania jest makaron „anielskie włosy” lub spaghetti. Do przygotowania sosu wykorzystuje się dużo zielonych wiosennych warzyw oraz śmietanę, bulion drobiowy i parmezan
-
Chlebek turecki - jak go formować?
Z ciasta oddzielić 1/4 część i uformować cienki wałek o owalu lub średnicy naczynia lub formy do pieczenia. Pozostałe ciasto podzielić na 12 lub 16 kawałków i uformować małe kulki. Wałek ciasta ułożyć na obrzeżu nasmarowanego oliwą naczynia, a środek wypełnić kulkami, starannie wciskając.
-
Czym zagęścić frużelinę?
Frużelinę zagęści dodanie do owoców mąki ziemniaczanej rozmieszanej w wodzie.
-
-
Smażenie filetów rybnych - jak zapobiec ich zwijaniu?
Od strony skórki należy kilkakrotnie, płytko naciąć "po skosie" .
-
Jak uzyskać "zgrabne" klopsiki?
Najzgrabniejsze wychodzą, gdy po ułożeniu na patelni przez chwilę nią potrząsam, by kotleciki turlały się swobodnie do chwili aż zetną się na zewnątrz. Dzięki temu zabiegowi są bardziej okrągłe i łatwiej jest obsmażyć je równo z każdej strony.