Chleb pszenno-razowy z żurawiną

Chleb pszenno-razowy z żurawiną
Zdjęcie - Chleb pszenno-razowy z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pyszny, chrupiący z lekką nutą kwaskowej słodyczy (którą daje mu żurawina). Nie wymaga zakwasu. Zostawiłam go do wyrastania na 12 h w lodówce, to znacznie podniosło jego walory smakowe. Polecam Wam ten zabieg.


/ na zdjęciach jest to chleb ciemniejszy, jaśniejszy- pszenny bez dodatku żurawiny, pieczony na samej mące pszennej typ 550/
- 350 g mąki pszennej razowej - 150 g mąki pszennej typ 550 - 330 ml wody ( +/- łyżka) - 10 świeżych drożdży - garść żurawiny - 10 g soli - mąka pszenna do podsypywania ciasta W ciepłej wodzie rozpuściłam drożdże. Mąki przesiałam, dodałam do nich wodę z drożdżami, sól, żurawinę. Zagniotłam ciasto w kulkę (jeżeli będzie się kleić można podsypać mąką). Lnianą ściereczkę wysypałam mąką pszenną i położyłam na niej zagniecione ciasto. Tak zawinięte, włożyłam do durszlaka i zostawiłam w zimnie (w moim przypadku była to lodówka) na całą noc. Rano w piekarniku rozgrzałam płaską blachę do 250 stopni C., przełożyłam na nią papier do pieczenia i wyrośnięte przez noc ciasto chlebowe, piekłam w tej temp. jeszcze 10 minut, później obniżyłam temp. do 210 stopni i włożyłam na dno piekarnika naczynko ceramiczne wypełnione wodą (dzięki temu chleb nie będzie miał zanadto twardej skórki), dopiekałam kolejne 25 minut- na złoty kolor. Upieczony chleb popukany od spodu wyda głuchy odgłos. Studziłam chleb na kratce. Kroiłam po zupełnym wystudzeniu. Smacznego!:)




Zdjęcie - Chleb pszenno-razowy z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów