Tartaletki serowe z malinami + 1. URODZINY BLOGA!

Tartaletki serowe z malinami + 1. URODZINY BLOGA!

Zdjęcie - Tartaletki serowe z malinami + 1. URODZINY BLOGA! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dopiero dzisiaj zdałam sobie sprawę, że 3 dni temu były 1 URODZINY BLOGA! :-) Nie wiem kiedy ten czas minął :-) Dziękuję Wam za to, że czytacie mojego bloga i za każdy komentarz, który zostawiacie! :-) Zapraszam Was do odwiedzania i komentowania, a także na fanpage na fb tutaj. Jeszcze raz DZIĘKUJĘ! :-)

Z tej okazji przygotowałam tartaletki serowe z malinami. Przy okazji przepraszam za tak długą nieobecność, ale postaram się jak najszybciej wszystko nadrobić :-) Trataletki są bardzo proste w wykonaniu, a przy tym baardzo dobre! Jeśli nie macie foremek na tartaletki możecie zrobić jedną dużą tartę. Polecam!! Wszystkim smakują!



Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • zimna kostka masła (200g)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soli
Wykonanie: Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Ciato owijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2h. Foremki na tartaletki/formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wesrja dla osób robiących tartaletki: Z ciasta oddzielamy mały kawałek i wałkujemy. Im więcej mąki dosypiemy podzas wałkowania tym ciasto będzie twardsze. Sposób na wałkowanie, który polecam to wałkowanie pomiędzy dwoma arkuszami grubszej foli (polecam rozciąć torebkę zip/strunową i w ten sposób uzyskać 2 kawałki foli). Dzięki temu sposobowi nie musimy dosypywać mąki, a ciasto łatwiej odchodzi. Cienko rozwałkowanym ciastem wykładamy foremkę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie bierzemy kolejny kawałek ciasta i postępujemy tak samo. Wersja dla osób robiących tartę: Ciasto wałkujemy na cienki placek. Im więcej mąki dosypiemy podzas wałkowania tym ciasto będzie twardsze. Sposób na wałkowanie, który polecam to wałkowanie pomiędzy dwoma arkuszami grubszej foli (polecam rozciąć torebkę zip/strunową i w ten sposób uzyskać 2 kawałki foli). Dzięki temu sposobowi nie musimy dosypywać mąki, a ciasto łatwiej odchodzi. Cienko rozwałkowanym ciastem wykładamy formę na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki/ formę przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec ok. 10 minut, aż brzegi sie wyraźnie zrumienieją. Zdjąć papier i fasolę i piec jeszcze ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie zrumienione. Odstawić do wysygnięcia. Składniki na nadzienie:
  • 350g. sera trykrotnie mielonego
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 125g. cukru
  • nasiona z laski wanilii lub łyżeczka "vanilla bean paste"
+ opakowanie malin (ok. 500g)
Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować i nalać do tartaletek/tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza ok. 40 minut, aż farsz się zatnie. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Tartaletki wyjmujemy z foremek i dekorujemy malinami.



Kategorie przepisów